Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на магазини "ужилени" от мними данъчни

Двама измамници, представящи се за данъчни служители, са уличени незаконно да проверяват търговски обекти, предупредиха от НАП - Пловдив. Само за седмица в дирекцията са постъпили четири сигнала от „ужилени” собственици на магазини. Те са описали мъжете по външен вид - единият от които нисък, набит и гологлав, а другият висок и слаб, влизали като клиенти, купували нещо дребно и ако не получели касова бележка, заплашвали търговеца и веднага  предлагали да му „спестят“ издаването на акт и налагането на санкция срещу дребна сума в брой, разказват от данъчната агенция. 

Общото и в четирите случая е, че посетените обекти са без видео наблюдение – най-вероятно специално подбрани от мнимите данъчни така, че да не могат да бъдат записани и проследени. НАП Пловдив обръща внимание, че нейните инспектори винаги се легитимират със служебна карта при извършване на проверка.  Те никога  не изискват и не приемат плащания в брой.  Всички дължими суми по глоби и актове се плащат безкасово по банков път по сметката на съответната териториална дирекция. 

Искането на пари в брой означава, че става дума за измама или корупция, за което трябва да се сигнализират НАП и МВР. Служебната карта на данъчните не може да бъде фалшифицирана, защото е отпечатана на специална хартия и е защитена с воден знак. Освен трите имена, ЕГН, длъжност и месторабота на служителя, на нея е изписан и уникален номер на издаване. При съмнение, че картата е фалшива, гражданите могат да позвънят на информационния телефон на НАП 0700 18 700 и своевременно да разберат дали проверяващия е действително данъчен инспектор.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Урсула фон дер Лайен: Благодаря за подкрепата за Украйна!

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив.  Тя бе посрещната с голям интерес от пловдичани, които изпълниха Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата е  част от..

обновено на 02.06.24 в 20:54

Урсула фон дер Лайен изпълни Античния театър в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата и се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата..

обновено на 02.06.24 в 20:02

Пловдивският митрополит Николай потвърди отказа си да е патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай заяви: "Кой ще е патриарх ли? Аз няма да съм, това мога да ви заявя. А кой ще е патриарх..

обновено на 02.06.24 в 19:14

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42