Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата космическа надпревара засега включва само американски кораби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките на няколко часа двете водещи частни космически компании Върджин галактик и Спейс екс представиха новите си прототипи и заявиха амбиции да продължат овладяването на близкото космическо пространство. Новият космически кораб, който ще бъде функционален към 2017 година се казва „Дракон Б2“. Амбициозният проект би трябвало да замени изключените още през 2011г. совалки, които бяха единственият чисто американски начин за достъп до Международната космическо станция. Драконът ще може да превозва товари и космонавти до МКС, а след това да се връща на Земята, като ще каца буквално където си пожелае. Космическият кораб ще използва технологиите за кацане на хеликоптер и така отпада необходимостта от скъпи писти и множество персонал, както беше със совалките.

Новата космическа надпревара очевидно е факт, след като Китай, Индия, Русия и Европа също разработват свои програми за космическо овладяване на пространството между Земята и нейния спътник Луна. Но докато повечето държави засега са още в етап проектиране, американските кораби са вече факт и имат планирани полети. Върджин галактик ще започне редовни космически полети в края на настоящата 2014г., а Дракон на Спейс екс ще превозва пътници и товари до МКС през 2017г.

В същото време единствената страна със собствени действащи космически кораби към момента е Русия, която и единствено поддържа полетите до МКС със своите доста остарели като визия и концепция, но все още надеждни кораби от серията Съюз. Неотдавна във връзка със заплахата от икономически санкции, заради кризата в Украйна, от руска страна отговориха, че възнамеряват да спрат американския достъп до корабите Съюз и респективно да ограничат американските астронавти от пребиваване на МКС. В този смисъл двата частни американски кораба идват точно навреме за реализирането на космическите проекти на НАСА, но все пак остават три години до истинската им реализация, а дотогава единствените космически кораби все още се изстрелват от Байконур – Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Победа за Григор Димитров на старта на Уимбълдън

Григор Димитров започна с победа в три сета участието си на третия за сезона турнир от Големия шлем – Уимбълдън.  Поставеният под №10 българин победи с 6:3, 6:4, 7:5 №56 в световната ранглиста Душан Лайович от Сърбия. Срещата продължи час и 14 минути. Това е трета победа от четири мача за Димитров срещу Лайович. Във втория кръг Димитров ще играе срещу..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Димитър Иванов ще води Спартак през новия сезон

Димитър Иванов е старши треньорът на Спартак. Той води отбора последните три мача от изминалия сезон, а Спартак започна и своята подготовка за предстоящото си участие в Югоизточна Трета лига под негово ръководство. Така клубът взе решение Димитър Иванов да остане за постоянно като наставник на “гладиаторите", а целият щаб, с който ще работи новият старши..

публикувано на 01.07.24 в 17:54
Александър Христов

Александър Христов - героят от Сеул 1988

Легендарният ни боксьор Александър Христо е  ро ден на 28.07.1964 година в град Пловдив Олимпийски вицешампион от Сеул през 1988 г.одина. Играе и на Олимпийските игри в Атланта през 1996 година. Печели квота и за игрите в Барселона през 1992 година, но не е включен в състава. Състезава се в категория до 54 кг. за „Локомотив” (Пловдив), а като войник –..

публикувано на 01.07.24 в 13:51

Никола Цолов с нов триумф във Формула 3

Никола Цолов спечели втората си победа във Формула 3, след като триумфира в спринтово състезание на пистата „Ред Бул Ринг“ в Австрия. Българинът стартира от третото място и запази позицията си зад съотборника си Кристиан Менсъл и Мартиниус Стеншорн в самото начало. Още в четвъртия завой обаче Никола напредна с една позиция, след като направи много силна..

публикувано на 29.06.24 в 18:09

Локомотив стартира с победа при Любослав Пенев

Новият старши треньор на Локомотив Пловдив Любослав Пенев започна с победа в неофициалния си дебют начело на тим. „Смърфовете“ се наложиха над Струмска слава с 3:1 в първата си проверка за лятната подготовка. Срещата се изигра при закрити врата. През първото полувреме на срещата головете липсваха. Локомотив Пловдив излезе напред в резултата в 60-ата..

публикувано на 29.06.24 в 18:07