Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските вестници с дата 10 юни 2014 година

Здравна тема е водеща за двете пловдивски печатни издания.

Под мотото: „Трима в болница с остри инфекции” вестник „Марица” съобщава в заглавие: „Частна болница лекувала за пневмония дете с менингит”. В подзаглавието се обяснява: „Изследват на пожар роднини и приятели на заразените”. Вестникът пише, че трима души с бактериален менингит са настанени в инфекциозна клиника към Университетската болница „Свети Георги”. Сред болните е и четиригодишно момче от Куклен. Другите двама заразени са 39-годишен от Пловдив и пенсионер от Хасково. Случаите нямат връзка помежду си. По всяка вероятност са се развили като усложнения на прекарани инфекции, но може и от здрав заразоносител. Пациентите са били с температура, главоболие, виене на свят. „Марица” отбелязва, че детето дошло в клиниката от частна болница, където е лекувано за пневмония. Специалистите са изследвали всички контактни на болните – над 200 души, обяснява ръководителката на отдел „Противоепидемичен контрол” в Районната здравна инспекция д-р Милена Коларова. Само в детската градина на дедето са взети проби от 150 деца – не само от неговата група, но и от цялото детско заведение. Д-р Коларова уточнява, че контактувалите с 39-годишния мъж са 40. За семейството му също са взети мерки. А в Хасково е изпратено известие да изследват тамошните контактни. На някои от хората, които са били в по – близък контакт, е предписан профилактично антибиотик. Резултатите ще са готови в сряда – допълва „Марица”.

„200 психично болни се разхождат в Пловдив” – с това заглавие регионалното издание „Твоят ден” информира за проблема с недостигащите места и настаняването в пловдивския Психодиспансер. Справка на Центъра за психично здраве сочи, че близо 200 пловдивчани с психични отклонения се разхождат свободно по улиците на града. Зам.-кметът по социална политика Георги Титюков пък съобщава, че 60 болни чакат да бъдат настатени в лечебни заведения. „Твоят ден” информираза усилията на общината, която на 1 август отваря център за 15 пловдивчани с психични разстройства. Тези хора се нуждаят от настаняване в специализирани домове – обясняват от „Социално подпомагане”. Зам.-кметът Титюков изразява надежда, че новото заведение частично ще реши проблема. Проектът е на общината, а финасирането се поема от държавата. „Твоят ден” допълва, че новото заведение ще се намира на бул. „Пещерско шосе” 68, в двора на психодиспансера.

„Влак размаза търговци на риба” четем на трета страница на „Марица”. Вестникът съобщава: „Хладилен бус мина на червено край Куртово Конаре, двама берат душа в болница. Инцидентът, при който двама търговци на риба опитаха да пресекат жп прелез и бяха пометени от влак, стана вчера следобед в Куртово Конаре – пише изданието. 23-годишният Васил и 48-годишният Здравко пътували с хладилен пикап „Ситроен” към Пловдив. На прелеза в село Куртово Конаре посока Ново село Васил тръгнал да пресича линията при включен светлинен и звуков сигнал. В същото време обаче по линията минал влак на НКЖИ, който превозвал траверси. Влакът блъснал „Ситроен”-а и го изхвърлил на 7–8 метра извън релсите. Шофьорът и спътникът му останали  затиснати между ламарините. На място след минути пристингал екип на Гражданска защита, който разрязал автомобила и извадил пострадалите. Весникът съобщава, че двамата ранени са с разкъсно-контузни рани и счупвания. Откарани са в Университетската болница „Свети Георги” и са изследвани на скенер за черепно-мозъчни травми. Единият пациент е настанен в Клиниката по анестезиология и интензивна терапия (КАРИЛ), другият – в гръдно-коремна хирургия, където ще бъде опериран. „Марица” пише, че по случая е образувано дознание и припомня, че само преди месец стана жп катастрофата край Белово, когато бърз влак блъсна камион, минал през жп прелез. Тогава една жена почина, а 10 души пострадаха – добавя вестникът.

„6,5 милиона за подмяна на светофарите” – така изданието „Твоят ден” съобщава за започващата подмяна на светофарните уредби на пловдивските кръстовища. По темата „Марица” уточнява, че поръчката е спечелена от пловдивски консорциум, в който участват българска и две германски фирми. На 50 кръстовища в града ще бъдат поставени нови светофари, оборудвани с LED осветление. „Твоят ден” добавя, че предстои общината да подпише договор със спечелилия обществената поръчка консорциум. И още една поръчка предстои да бъде обявена по транспортния проект – добавя изданието. Тя е за 700 000 лева и трябва да установи доколко автобусите на градския транспорт са достатъчни и трябва ли да има тролеи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощтта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03