Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на дивите цветя стартира в Смолян

Най-красивите кътчета на Родопите, както и най-редките диви цветя, са обикновено в непристъпни места. Маршрутите до тях, пътеките на съвременния турист до цветното богатство на планината отново са събрани във второто издание на Фестивала на дивите цветя, който се откри на 21 юни в района на Смолян. Фестивалът е фокусиран върху биоразнообразието на Родопите и неговото съхраняване чрез развитие на екотуризъм. Участниците във флоралната фиеста ще извървят своя път до дивите орхидеи на Родопите, до лековитите билки и обичаите на Еньовден, до местните обичаи, кулинарни традиции и богатството на родопската музика и танц.

Пъстрата фестивална програма продължава до 29 юни в различни селища от горното поречие на река Арда.

Орхидеите са акцентът на тазгодишното издание на Фестивала на дивите цветя

Много видове диви орхидеи се срещат в Родопите, обяснява Антония Чиликова, координатор на фестивала. От днес започва фотопленер "Родопски орхидеи", който ще илюстрира красивото цвете и редки видове, растящи в планинската област. В село Смилян от 9 часа днес ще бъде представена книгата "Орхидеите в Родопите" с автор Михаела Йорданова. За гостите на феста ще бъдат разкрити и лечебните качества на растението салеп, което представлява вид орхидея. Откриването на фестивала днес е съчетано с Празника на народното творчество и занаятите и с 6-ия Традиционен родопски здравен събор в село Могилица. Сред гостите на празничната програма в родопското село се очаква журналистически екип на Китайската информационна агенция Синхуа.

Темата на Празника на занаятите е "Природата, втъкана в женските народни носии" и кореспондира с използването на техники за боядисване с цветя, както и флорални мотиви в облеклото на родопчанката. Дълголетници от района имат почетно място на Здравния събор, а кулинарна изложба ще покаже меню за столетници. Произведено в района сирене, като основно блюдо в храната на столетниците, ще се дегустира от 17 часа в мандрата "Родопа милк" в село Смилян, съпроводено с беседа "За планината, билките и вкуса на сиренето от родопско мляко".

Фестивалът на дивите цветя е насочен както към туристите, така и към местните общности, твърди Антония Чиликова. Според нея целта на традиционната вече проява е докосване до Родопите като оазис със световно значимо биоразнообразие. В програмата са включени и редица прояви, представящи местните традиции и занаяти. Фестивалът интерпретира хармоничната симбиоза в планината, запазила уникални растителни видове и колоритно културно наследство. Дивата природа е нашият дом, а фестивалът е повод да отбележим това цветно богатство, смята Антония Чиликова. Замисълът на организаторите е стимулиране на екотуризма като шанс да се запази местният поминък.

С вкус на домашно печен хляб е ателието "Родопски хлябове", с което продължава фестивалната програма на 22 юни. Тайните на местната кухня ще покаже кулинарният курс "Техники на приготвяне на родопски ястия. Готвене с цветя", който започва от 24 юни в Смилян. Предвидени са уроци по ароматерапия и билкова козметика, а самите билки ще бъдат набрани със специални ритуали на

Еньовден край с. Горна Арда.

Като част от природосъобразния начин на живот, народните танци също са включени в афиша на Фестивала на дивите цветя. Танцьори от 10 клубове "Хоро" от Смолянски регион ще се надиграват на фолклорния събор "Изворен глас" на 28 юни в с. Смилян. В програмата са включени множество пешеходни преходи до емблематични места в Родопите като изворите на р.Арда, връх Ком край с. Сивино, приключенски тур в каньона "Гарга дере". За почитателите на по-леките маршрути е предвидена разходка до "Кърджалийския камък", който е възпят в родопската песен "Торнал е Тодю".

Интересът към Фестивала на дивите цветя се засилва, съдейки по увеличения брой заявки за участие. Последователите на екотуризма стават все повече като тенденция в световен мащаб, а това е най-бързо развиващият се сектор в туристическия бранш, смята Антония Чиликова.

Празничната фиеста, фокусирана върху диворастящото многообразие на Родопите, се организира от сдружение "Екологична организация - Родопи" с партньорството на Община Смолян. Провеждането й би било невъзможно без участието като доброволци на местни жители от селата по горното поречие на Арда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Токът от ЕВН поскъпва с под 2 %, парното поевтинява с 8 % в Пловдив

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Под 2 % ще е увеличението на тока за бита за абонатите на EVN. Поевтиняването на топлоенергията в Пловдив е с 8 на сто.  Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се..

публикувано на 01.07.24 в 07:53
Утрото на 1 юли в Пловдив

Жълт код за жега е в сила за почти цялата страна

Жълт код за горещо време е в сила за почти цяла България на 1 юли, сочи сайтът на НИМХ.  Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали.  В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо.  Горещо време с максимални температури предимно..

публикувано на 01.07.24 в 07:39

Кандидат-студентите в МУ - Пловдив полагат изпит по биология и химия

Кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ полагат днес изпит по биология и химия в Медицински университет-Пловдив. Той е с продължителност 4 часа и без прекъсване. Изпитният вариант ще бъде изтеглен от кандидат-студент в първа аудитория на Аудиторния комплекс на висшето училище. Името му ще бъде определено..

публикувано на 01.07.24 в 07:35

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35