Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални археологически находки от I-и в.пр.н.е. откриха в центъра на Пловдив

Релефна декорация с растителни и човешки орнаменти, датирана към I век преди Христа – това са най – новите археологически открития при разкопките край Централна поща в Пловдив. Находките са от времето на римския император Август и тракийския му сателит Реметалк – обясни ръководителят на разкопките, археоложката Елена Кесякова. 

Релефните мраморни облицовки са от най – стария, първи строителен период на Агората в римския Форум. Такива досега не са откривани в нито един античен град на територията на България, увери Кесякова. Релефната декорация е покривала надземната част на колони от полупечен кирпич и дърво. 

Разкритите изящни фрагменти от мраморни плочи доказват силното влияние на изтока върху строежа на Филипопол, тъй като подобна украса има при строежа на синагогите в древна Палестина – коментира пловдивската археоложка. 

Вече се копае на седем метра дълбочина, но дискусиите между специалисти и експерти трябва да отпаднат, тъй като ние категорично доказваме, че първият строителен преиод на Агората на Филипопол се датира към края на I век преди Христа и началото на I век от нашата ера – подчерта Кесякова.

По думите на кмета Иван Тотев, това дава ново значение на нашия град в историята и е свидетелдтво за съществуването на високо развит градски живот повече от 100 години преди официалното идване на Рим по нашите земи. 

Поредните археологически находки доказват, че Филипопол е най – големият, най – богатият, централният град на почти целия Балкански полуостров – каза пловдивският кмет. 

Разкопките край Централна поща са част от бъдещата реконструкция на площад  „Централен”. Проучваното от археолозите пространство на запад ще бъде терасовидно свързано с Цар Симеоновата градина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Валежите спират, но остава хладно и ветровито

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва.  Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 18-20° в..

публикувано на 30.09.24 в 07:27

УХТ провежда форум за идеите на млади учени

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  е домакин на кръгла маса за млади учени по проекта "Инкубатор на млади таланти".  Събитието се организира от Сдружение "Асоциация на младите учени" и е финансирано по европейската програма "Еразъм+". Представители от бизнеса, образованието, администрацията, научните организации и..

публикувано на 30.09.24 в 06:57

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26