Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роми салафити протестират срещу аутопсия на удавено момиче

| обновено на 31.07.14 в 12:26

Над 400 роми от пазарджишкия квартал Изток изпълниха двора на многопрофилната болница в града с искане да се спре аутопсията на 19-годишно момиче, което се удави вчера в микроязовир в местността „Добра вода”. Обстановката се нормализира, но в района на здравното заведение има засилено полицейско присъствие.

Тълпата се изнесе към квартал Изток, но в двора на болницата остават пет полицейски патрула. Присъстващите по-рано днес са салафисти и според каноните на това мюсюлманско течение, тялото на 19-годишното момиче не трябва да бъде наранявано със скалпел, в противен случай девойката нямало да бъде погребана. 

Директорът на болницата д-р Васил Вълчев обясни, че единствено прокуратурата може да позволи отказ от аутопсия, когато има смъртен слуай като този. Говорителят на пазарджишката прокуратура Снежана Стоянова е категорична, че законите са валидни за всички, без значение на религиозната принадлежност и че аутопсия ще бъде направена в рамките на днешния ден.

Полицията не разгласи проблема и на въпроса защо, отговорът на говорителя Мирослав Стоянов е, че към момента общественият ред не е нарушен. Според директора на болницата обаче има опасност от ново нахлуване в здравното заведение. Ромите са враждебно настроени към медиите и отказват коментар.

Полицията е в готовност да реагира при нагнетяване на напрежението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

публикувано на 26.06.24 в 10:53

Променят достъпа до Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги"

Временно от 27 юни се променя достъпът на пациенти до Спешното отделение на УМБАЛ “Свети Георги”- Пловдив, съобщават от лечебното заведение.  Промяната се налага заради строителни дейности, свързани с изграждането на многоетажния паркинг с хеликоптерна площадка към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. За да достигнат Спешното отделение, всички..

публикувано на 26.06.24 в 09:23

Всички коловози на Централна гара ще бъдат обновени

П родължава ремонтът на Централната гара в Пловдив. Сега влаковете се движат по гаровите коловози от 5-ти, частично,  до 8-ми включително,  както и по челните коловози – от 1-ви до 4-ти. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на пловдивското „Управление на влаковото движение и гарова дейност“ към Национална компания „Железопътна..

публикувано на 26.06.24 в 08:47

Предиобед слънчево, следобед - дъжд и гръмотевици

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки, съобщават от НИМХ.  В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 26.06.24 в 08:36

Продължава делото "Дебора"

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, пребил и обезобразил ученичката тогава Дебора Михайлова от Стара Загора.  "Очаквам справедлива, но тежка присъда", заяви самата Дебора.  Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще бъдат изслушани вещите лица, изготвили експертизите.  Обвиненията..

публикувано на 26.06.24 в 07:55