Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миро със златото от Китай ще става програмист

7 от 8 български ученици, участвали на втората по значимост международна олимпиада по математика в Китай в края на юли, се завърнаха у нас с медали. Това разказа единадесетокласникът от пловдивската Математическа гимназия Мирослав Маринов, шампион от престижната олимпиада, който получи и златна купа от световното състезание. 

За 2 часа Миро е трябвало да реши 30 задачи в 4 модула – алгебра, геометрия, теория на числата и комбинаторика. Справил се отлично с 25 от въпросите, които били разделени в 3 групи според трудността. От най-сложните задачи Мирослав сгрешил само една. Пулсът му дори не се учестил по време на състезанието. 

Именно психиката е много важна в този момент, потвърди директорът на Математическата Ивайло Старибратов. Той посочи, че номинирането на ученика за олимпиадата в Китай било основано на успехите на Мирослав на състезания през последните 2 години. Старибратов благодари на всички, които помогнаха със средства, за да може младият математик да замине за Азия. Припомням, пътуването бе непосилно за семейството на Мирослав, затова бе организирана благотворителна акция. 

Ученикът не скри, че по-важни от златната купа за него са сертификатите, получени от авторитетния форум, заради които вече получава покани да учи във висши училища от различни държави. Мирослав възнамерява да се занимава с програмиране, но на този етап се определя като новак в тази сфера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Огнян Димов

Тревожностите се засилват през последните десет години

В Деня на психичното здраве в програма "Ден след ден" говорим за тревожността с психоаналитика и психотерапевт д-р Огнян Димов . Той е член на Европейската асоциация на психоаналитиците, автор на две книги.  Д-р Димов каза, че тревогите на делника са най-често за илюзорни и замаскирани ситуации, провокирани от битовата част на ежедневието ни...

обновено на 10.10.24 в 16:44

Някои автобусни линии в Пловдив почти ги няма

Няма никаква опасност Пловдив да остане без градски транспорт. Всичко е под контрол.  Гражданите няма да усетят тези наши маневри тук . Това заяви пред Радио Пловдив заместник-кметът по обществения ред  Ангел Славов , който отговаря и за транспорта. Коментирайки решението на  Община Пловдив да прекрати договора си с превозвачите от..

публикувано на 10.10.24 в 16:15

Продуктите от микроферми трябва по- лесно да стигат до пазара

Работна кръгла маса на тема „Предизвикателства пред семейното фермерство и развитието на селските райони в България ” ще се състои днес в Пловдив.  В Аграрния университет фондация „Земята - източник на доходи“ - Пловдив, организира дискусия за състоянието на дребния бизнес в селските райони. Осбсъждат се и възможности за неговата подкрепа, както..

публикувано на 10.10.24 в 11:49

Раздутите разходи ще доведат държавата до фалит

Прогнозата, че така както се кани да харчи, държавата върви към фалит,  е на социолога Кънчо Стойчев, който е и зам.- председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Работодателската организация апелира към повече фискална дисциплина и се обяви срещу увеличаване на заплатите в публичния сектор и пенсиите. Според Кънчо Стойчев..

публикувано на 10.10.24 в 10:35

Зависимостите се увеличават, има пациенти с двойни диагнози

10 октомври е Световен ден на психичното здраве. Стигмата и предразсъдъците към психичните разстройства са сред основните проблеми в психиатрията.  750 пациенти с психични разстройства се лекуват в Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“. Там работи доц. д-р Севдалина Кандиларова, която преподава на студентите по психиатрия и..

публикувано на 10.10.24 в 10:09