Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В лют скандал се превърна общественото обсъждане за Втория гребен канал

| обновено на 29.08.14 в 08:48
Снимка: Искра Койчева

Близо два часа и половина залата на ОбС на Пловдив, където се проведе общественото обсъждане за съдбата на Втория гребен канал, ехтеше от викове, размяна на реплики, дюдюкания и ръкопляскания. Присъстваха над 150 човека, между които екозащитници, спортисти, граждани и съветници. 

Заради напрегната атмосфера, дебат не се състоя. Точно обратно - емоциите взеха връх и повечето изказвания бяха прекъсвани, къде с освиркване и викове, къде пък заглушени от ръкопляскания.

Община Пловдив беше представена изключително стабилно. Липсваше кметът Иван Тотев, но за сметка на това, да отговарят на присъстващите бяха дошли зам.-кметът с ресор строителство и инвестиции Димитър Кацарски, бившият спортен заместник на Тотев и сегашен кмет на район Централен Георги Титюков, футболната легенда Петър Зехтински -директор Дирекция "Спорт и младежки дейности", главният еколог Стефан Шилев, финансист номер едно в Общината Наталия Делчева и главният секретар на градската институция Ангелина Топчиева, която беше и медиатор на обсъждането.

Според официалните данни, съобщени от Кацарски, изграждането на дублиращия гребен канал ще струва 11 млн. и 600 000 лв. без ДДС.  От тях инвестиционните разходи ще са 1 млн. и 150 000 лв. Съфинансирането от страна на Община Пловдив е в размер на близо 4 млн. и 500 000 лв., а останалите 7,5 млн. лв. ще бъдат теглени като заем по програма ДЖЕСИКА. Той ще се изплаща 18 години при 5.57 % лихва. Общият брой на вноските е 195, а първата от тях ще бъде направена през октомври 2016 г. От своя страна Титюков неколкократно се опита да убеди хората в залата на ОбС, че с реализацията на проекта, Гребната база ще се превърне в едно от трите най-добри такива съоръжения в света.

Присъстващите взеха поляризирани позиции. Едни от тях се обявиха против изграждането на канала и на тегленето на заема, други пък застанаха зад тезата, че съоръжението ще донесе само ползи на града и пловдивчани.

Манол Пейков, член на УС на фондация "Пловдив  - 2019" отправи упрек към управляващите града защо ни е канал за милиони, като на Гребната база нямало нито една тоалетна за граждани. Обсъжданията излязоха извън темата и се политизираха. Спречкване между съветниците Слави Георгиев и Атанас Узунов разбуни емоциите в залата и се наложи охраната да успокоява и двамата.

На финала на общественото обсъждане главният секретар на Общината заяви,  че всички мнения и становища ще бъдат разгледани и предложени за гласуване на сесия на Общинския съвет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дъждовете подминават Пловдив, температури до 25 градуса

Днес ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, максималните – предимно между 20 и 25.  Температурите в централните и източните райони от страната ще са над 20 градуса, в Пловдив – 25 градуса. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в..

обновено на 19.09.24 в 11:09

59 по-малко загинали в катастрофи у нас тази година

Общо 26 души са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, няма загинали, съобщават от МВР.   От началото на месеца жертвите на катастрофи у нас са 20, а ранените – над 520.  От началото на годината при пътни произшествия в България са загинали 318 души, а ранените са близо 6500.  При сравнение със същия период на миналата..

обновено на 19.09.24 в 11:09

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 15:11