Необходимостта от влагане на суровини от лечебни растения в лекарствени препарати, както и в хранително-вкусовата, козметичната и парфюмерийната индустрия расте непрестанно. Количествата от диворастящилечебни растения обаче не е достатъчна и не задоволява нарасналите пазарни нужди. находищата на диворастящите видове са лесно изчерпаеми, а някои от тях са застрашени. Култивирането е подходът, който осигурява едновременно качествена суровина с голям обем и предотвратява изчезването на редките видове.
Разнообразните почвени и климатични условия в България са благоприятни за култивирано отглеждане на най-различни видове лечебни растения, които по съдържание на активни вещества са едни от най-богатите в света и затова имат устойчиво търсене на вътрешния и на международния пазар.
Шипката е един от плодовете на есента, който е уникален със своя букет от полезни за човешкия организъм вещества. Този природен дар има своята стара история.Диворастящите шипки в България са над 30 вида. Най разпространеният от тях е Роза Канина (Rosa canina) – видът от който е култивиран сортът „Пловдив 1”, патентован от проф. Мария Попова. Този сорт е дело на пловдивски колектив под нейното ръководство от катедрата по ботаника на Висшия селскостопански институт (сега Аграрен университет в Пловдив) и е създаден през 70-те години на миналия век. Над 15 години експертите са работили за селектирането на този сорт, като е ползвано растение от карловския район.
В миналото страната ни е имала над 20 хил. дка, засети с този култивиран сорт, сега интересът към него се възражда и вече има засети около 10-15 хил. дка.
Основните предимства на култивирания сорт „Пловдив” са липсата на бодли по храстите и по-високите добиви - изтъква доц. Люба Евстатиева – специалист по лечебни растения в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.
„Той е ненадминат! Изключително богатство на витамин С, изключително благоприятен за транспортиране, защото прави една много твърда плодна обвивка, която не разрeшава разчупване на тези плодове и съответно влошаване на качеството. Не по-малко важно е това, че този сорт е без бодли и дава възможност за спокойно събиране на тази суровина – нали си представяте онези бодливи диви шипки и че това е една мъка за берача, когато трябва да върши работата си? То тук имаме готов продукт, без странични отрицателни влияния. Освен това този сорт, така е селектиран, че е плодовете са събрани в снопчета, за да може още по-лесно да се събира. Просто незаменима! Такъв сорт, за който се казва, че и дете да пуснете да бере, би се справило” – казва доц. Евстатиева.
Възможността за механизация, селектиране, постоянно наблюдение и контрол върху площите с култивирани лечебни растения гарантира качествена, стандартизирана продукция, отговаряща на утвърдени вече световни критерии. Чрез култивирането освен увеличения обем производство се намалява и себестойността за получаване на суровината.
Кичка Михайлова и Михаил Димитров – майка и син, решават да заложат на култивирания сорт шипка „Пловдив 1”. Върху наследствената си земя от 42 дка в хасковското поле те започват семеен бизнес, като засаждат тази култура.
„Сортът е „Пловдив 1”. Преценихме, че този сорт е най-подходящ за почвата и се допитахме до проф. Попова, която е един от създателите на този сорт и преценихме, че впоследствие ще има по-добра реализация” – казва Кичка Михайлова.
Фамилията очаква добив между 800 и 1000 кг шипки от декар. Г-жа Михайлова ни информира за изкупните цени на шипката тази година. Това означава, че семейството ще получи между 800 и 1000 лв от декар
Михайлова и Димитров се ориентират към машинната обработка при събирането на плодовете, тъй като ефективността е по-висока. Те са решили да обединят усилията си с още няколко шипкопроизводители от Хасковско и да си закупят заедно комбайн.
„На този терен са посадени някъде около 8000 коренчета, като междуредието позволява машинна обработка на терена. Сто процента може да се обере реколтата, когато е с машини” – казва Михайлова. „Без грижи, пари няма” – убедена е обаче Кичка Михайлова. „Стопаните не могат само да стоят и да чакат, ако трябва подхранване, напояване, пръскане... Но най-важното е човек да е убеден, че това е културата, която иска да гледа!” – казва Михайлова.
Култивираният сорт „Пловдив 1” позволява засаждането и на междинна култура. Междуредовото пространство от 3-3,5 метра допуска отглеждането на лайка или маточина, примерно, които да дават продукция в първите три години, докато новозасадената шипка започне да ражда плодове.
Още от XVI век шипката се използва за лечение на скорбут, болести на стомаха, сърцето, неврити, чернодробни и очни заболявания. Шипката съдържа рекордно количество витамин С - 2500 мг в 100 г. Тя е 40 пъти по-богата на този витамин от лимоните, а в сравнение с ябълките - около 300 пъти. Само няколко шипки покриват дневната нужда на организма от основните витамини.
Безценни са лечебните качества на шипката – твърди Михайлова.
За пласмента на събраните плодове фамилията се ориентира към хранително-вкусовата промишленост.
„Полезна култура е, преработвателната промишленост, особено такива предприятия, които се занимават с консервиране, с детски храни, с пакетиране на билки използват шипката, защото богатото й съдържание на витамин С е доказано”.
В България действат преработвателни предприятия както за свеж плод, така и за производство на студено пресовано шипково масло, използващи семена от плод шипка. Шипкопроизводителите уверяват, че 20-25 години тази култура им осигурява постоянни доходи. За шипката „Пловдив 1” те са убедени, че е царицата на култивираните сортове.
България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина. Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..
Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...
В България има една билка, за която старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик или Агримония, както е латинското й име. Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества в народната ни медицина има широко приложение...
На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори - първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..
Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..
 Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Ясно
								Ясно Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност