Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеката отново е сред дестинациите в Нощта

И през тази година народна библиотека „Иван Вазов” ще бъде част от голямата Пловдивска сцена в десетото издание на „Нощ на музеите и галериите” през втората вечер на маратона, в събота. Ще бъдат подредени четири атрактивни пространствени изложби. 

Първата - „Четвероевангелие на Иван Александър” – е посветена на фототипно издание на Лондонското четвероевангелие, един от най красивите ръкописни паметници на българската книжнина. Писан е от монах Симон във Велико Търново през 1356 година по поръчка на цар Иван Александър. През 17 век е изнесен в манастира „Св. Павел” в Атон.  Защо оригиналният ръкопис е в Лондон – Британски музей, ще научите във фоайето на Библиотеката на 13 септември.

Втората изложба е „Глаголически знаци”,  изработени от Ангел Гешев. Платната са дарени на Библиотеката от бизнесмена Иван Фратев.

Третата изложба –  „Голямата книга” – е пространствен проект, изработен от Стюарт Маккълок  и Мария Ризова с участието на деца – читатели. Българските букви, излизащи от книгата и завладяващи пространство, светове и посетители, са изрисувани от ученици на СОУ „Черноризец Храбр”.

Четвъртата изложба – „Туве Янсон – Живот и творчество”-  обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката, включително репродукции на сюрреалистичните й картини от 30-те, модернистични произведения от 50-те и по-абстрактно изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ в. Гостува Посолство на Финландия в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

РЗИ - Пловдив опитва да улесни пациентите с ТЕЛК

17 500 са подадените в Пловдивска област заявления за издаване на експертни решения на ТЕЛК от началото на годината до сега. Тенденцията е към увеличение, тъй като решенията, които се издават в областта годишно са около 30 000.  За периода 2022 – 2023 година са освидетелствани близо 8 000 пациенти повече. Това съобщи директорът на РЗИ-Пловдив д-р..

публикувано на 11.10.24 в 13:11

40 процента от децата в България са с наднормено тегло

Близо 40 процента от детското население в България е с наднормено тегло. А страната ни е четвърто място по затлъстяване в Европа. Сред основните причини е заседналия начин на живот и прекаленото застояване пред телефони, компютри и телевизионни екрани. Начинът на хранене и лесният достъп до висококалорични и богати на захари храни също..

публикувано на 11.10.24 в 11:22

Полицейска акция срещу купуването на гласове в Смолян

Специализирана полицейска операция започна в ранните часове тази сутрин от ромската махала в Смолян. Тя е за превенция на престъпления, свързани с политическите права на гражданите и противодействие на конвенционалната престъпност в областта.  В операцията участват екипи от "Охранителна полиция", "Икономическа полиция", "Криминална полиция", "Пътна..

публикувано на 11.10.24 в 10:16

Пожар избухна в двора на "Чистота", задими район "Южен" в Пловдив

Пожар избухна тази сутрин в база на общинското предприятие "Чистота" в Пловдив.   Горели са  струпани боклуци в двора на улица "Даме Груев" 64. Има задимяване в района.   Сигналът е получен малко преди 6 часа сутринта.  Пет екипа огнеборци са погасили пламъците, съобщиха от пожарната.  Няма данни за засегнати постройки.  Установяват се..

публикувано на 11.10.24 в 08:38

Новите лекари по дентална медицина полгат клетва на Античния театър

208 дипломанти от Факултета по дентална медицина на Медицинския университет в Пловдив полагат днес клетва.  Тържествена промоция на 49-тия си випуск лекари по дентална медицина е от 17 часа на сцената на Античния театър. 136 българи и 72 чужденци (от Великобритания, Италия, Кипър, Сирия, Турция, Украйна, Швеция, Ирландия и Северна..

публикувано на 11.10.24 в 06:18