Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните данъци и такси в Пловдив вече могат да се плащат онлайн

Плащането на данъци и такси към Община Пловдив ще може да се прави онлайн от всяка точка на света. Това съобщи кметът Иван Тотев. 

От снощи Община Пловдив е свързана към системата на Easy Pay - ePey. С въвеждането на новата услуга всеки клиент може да ползва цяла пакет електронни услуги само с личната си дебитна или кредитна карта, допълни зам.- кметът Стефан Стоянов. 

По думите на Цвета Попова – директор на „Местни данъци и такси”, това неимоверно ще улесни разплащането на клиенти на общината извън Пловдив и в чужбина. Освен това, задълженията ще могат да се плащат и в извънработно време, тъй като офисите на  електронните системи работят в събота и неделя. 

Отивайки да разплащат своите задължения, клиентите не е нужно да носят на хартиен носител извлечения с дължимите суми, подчерта още тя. „Само с въвеждането на ЕГН или Булсат, автоматично се издава информация за задълженията на лицето или фирмата към община Пловдив. Освен това, плащането не изисква попълване на платежни нареждания”, добави Попова. 

Таксите, които ще се удържат на клиентите са между 1 и 5 лева, а за интернет плащанията  - 40 стотинки на транзакция.

По думите на Стефан Стоянов, работи се и по пускането на 15 нови електронни услуги на община Пловдив, които ще позволяват онлайн заплащане за издаване на удостоверения като за липса на задължения, удостоверения за раждане и други. Целта е до  края на годината община Пловдив да стане изцяло електронна, подчерта още той. 

Иван Тотев отбеляза, че за съжаление законодателството в България все още държи на мокрия печат и затова получаването на удостоверенията все още става на място в съответните институции. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С нанотехнология и вода изчистиха графити на Сахат тепе

С нанотехнология и чиста вода бяха почистени днес прясно изрисувани графити на скалите на Сахат тепе зад сградата на Драматичния театър в Пловдив. Новата технология е немска и бе демонстрирана от директора на „Чистота“ Десислава Георгиева.  „От 2012 година непрестанно се борим с драскането на графити по емблематични за града места. В тази връзка..

публикувано на 01.07.24 в 13:38

Заради запалени стърнища изгоряха 90 дка жито

90 декара житен масив между Бяла река и Първомай изгоря вчера.  От Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че пожарът се е развил близо до газоразпределителната станция.  Единствено бързата реакция на екипите огнеборци е предотвратила сериозни последствия. Пожарникарите са успели да спасят 300 декара житни..

публикувано на 01.07.24 в 10:22

Зам.-кметът Вл. Темелков е номиниран за министър на електронното управление

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Токът от ЕВН поскъпва с под 2 %, парното поевтинява с 8 % в Пловдив

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Под 2 % ще е увеличението на тока за бита за абонатите на EVN. Поевтиняването на топлоенергията в Пловдив е с 8 на сто.  Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се..

публикувано на 01.07.24 в 07:53
Утрото на 1 юли в Пловдив

Жълт код за жега е в сила за почти цялата страна

Жълт код за горещо време е в сила за почти цяла България на 1 юли, сочи сайтът на НИМХ.  Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали.  В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо.  Горещо време с максимални температури предимно..

публикувано на 01.07.24 в 07:39