Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзакта: ГЕРБ 36.5%, БСП - 20.2 %, ДПС - 11.9 %, а РБ - 7.3 %, влизат още АБВ, ББЦ и ПФ

Ако изборите бяха на 20 септември, ГЕРБ биха получили 36.5 на сто от гласовете на категорично решилите да гласуват българи, БСП - 20.2 процента, ДПС - 11.9 на сто, а РБ - 7.3 на сто. Товапоказва национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", направено между 15 и 19 септември сред 1000 души. 

Получените резултати от изследването отреждат място в бъдещия парламент на още три формации - АБВ - с 5.3 на сто, ББЦ  - с 5.2 процента и ПФ - с 5.2 на сто от категорично решилите да гласуват избиратели. Разликата между АБВ, ББЦ и ПФ е дотолкова малка, че  подреждането им вероятно ще остане загадка до деня на самите избори, коментира социологът Елена Дариева: 

Най-мобилизиран към момента е електоратът на ДПС - 96 на сто от избирателите на тази партия от парламентарните избори през  май 2013 възнамеряват отново да гласуват за ДПС. Електоратът на ГЕРБ, както и преди евровота, е  по-мобилизиран от този на БСП и в същото време има по-голямо  твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ допълнително набъбва и поради конформисткия вот. Данните от настоящото национално представително проучване на "Екзакта" не позволяват да се изключи възможността в следващия парламент да попаднат до седем политически формации, отбелязват от агенцията.  

55 на сто от анкетираните твърдят, че категорично възнамеряват да гласуват, към 20 септември. В самото начало на кампанията твърдо решилите да гласуват не надхвърляха 50 на сто. Дали този 5-процентов ръст е израз на тенденция или е по-скоро моментна снимка на нагласите на избирателите по средата на  кампанията, предстои да установим, отбелязват социолозите. 

Според данните 12 процента от анкетираните твърдят, че са променили решението си за кого да гласуват през първите две седмици от кампанията. Кампанията не е повлияла на избора на 88 на сто. Хората, на които кампанията е повлияла, най-често са избиратели на възраст под 30 години, жители на столицата и  високообразовани респонденти.

Преференциалният вот би могъл да тушира недоволството от подреждането на партийните листи. Този вот може да се окаже дори спасителен за някои партии - силно да мотивира избирателите им да прередят листите на своите партии, вместо да отидат и да гласуват за други партии, коментират социолозите. В сравнение с първата седмица от кампанията, изследването  регистрира ръст от 6 процента в дела на хората, които възнамеряват да гласуват преференциално - от 25 на сто към 10  септември на 31 процента към 20 септември.

За една трета от българите преференциалният вот на 5 октомври се оказва стимул за участие в изборите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24