Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Седмицата на движението

| обновено на 29.09.14 в 08:36
Снимка: bulsport.bg

Европейската седмица на движението MOVE Wееk  ще се състои за трети път в България от днес до 5 октомври. MOVE Wееk  ще се проведе едновременно в България и още 32 държави. Преди две години  в България Седмицата се проведе за първи път в  Пловдив.  

Тази година на доброволен принцип  на този етап са включени 34 български града. Очакванията са за 400 събития и 70 000 участника.  Европейските градове са 750, един милион участника и 25 000 доброволци, включени в 2 000 събития и 200 Flash Mob-a. По време на Седмицата на движението ще се състоят безплатни  демонстрации и изпълнения на различни физически активности като летяща  йога, зелен  фитнес, капоейра, зумба, планинско колездене, паневритмия, турнири по футбол, велопоходи, уроци по паркур и бягане, а също и модерните напоследък по света  Pole Dance / танци на пилон/ и др.В Пловдив събитията са основно на Главната улица, Гребната база, „Конюшните на царя” и парк „Лаута”. 

Идеята на кампанията е да  накара хората да се движат, независимо от тяхната възраст, образование и физическа активност. И най-малкото физическо ежедневно усилие, като изкачването на стълби  и разходките, могат да помогнат в борбата против болестите и стреса. Тази година Европейската седмица на движението влиза по-активно в училищата, в нея взимат участие и деца от Домовете. 

През октомври ще се  проведат още две събития с много участници : „NowWeDance – най-дългото хоро” – от Централна поща до Римския стадион и градския крос „Plovdiv Sity Run 2014” с повече от 500 участници. MOVE Wееk  се организира от „BG Бъди активен” , Асоциацията за развитие на българския спорт и други организаии, и е подкрепено от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на общините, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България и Националната спортна академия. В Пловдив  Европейската седмица на движението се провежда под патронажа на община Пловдив, в партньорство с фондация Пловдив 2019 и редица градски клубове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53