Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В детските ясли и градини в Пловдив има достатъчно свободни места

| обновено на 03.10.14 в 16:54

600 са свободните места в детски градини и ясли към момента. Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов, като се позова на данните от последното електронно класиране. 

Само 203 от тях са заети от заявилите желание за кандидатстване, така че за следващото класиране остават над 400 незаети места, половината от които за яслени групи, коментира той. 

Отново най-проблемен за свободни места в детските заведения се оказва район „Южен”, заради по-големия прираст на населението там, каза още зам.-кметът. По думите му, в последните години се наблюдава увеличаване на броя на младите семейства в този район и нуждаещите се от предучилищно обучение. 

Освен за яслените групи, места в града има за всички групи и за децата от 3- до 6- годишна възраст, отбеляза Стоянов. Родителите на 3- и 4-годишните деца, които все още нямат осигурени места, трябва да се насочат към детските градини, които могат да ги приемат. Това са  ЦДГ „Звезда“ и ЦДГ „Елица“- в район „Западен“,  ОДЗ „Зора“ в район „Централен”,  ЦДГ „Наталия“ в район „Източен“, ЦДГ „Белослава“ в „Тракия“ и ОДЗ „Ралица“ в квартал „Коматево“. 

Все още има свободни места и в целодневните подготвителни групи в СОУ "Хр. Г. Данов" в "Северен", СОУ "К. Величков"- в"Южен" и ОУ "К.Честеменски"- в "Централен". Стефан Стоянов припомни, че там отвориха врати нови групи след основен ремонт и изцяло ново обзавеждане, отговарящо на всички съвременни изисквания. 

В тези групи приемът е на място в училищата и не е обвързан със Системата за електронно класиране. За следващото класиране, което е на 21.10.2014 г., свободните места ще бъдат обявени в срок до 13 октомври.

Намеренията на Община Пловдив са до края на следващата година да бъдат санирани всички детски градини и ясли в Пловдив. Освен това, планово трябва да се закрият и градините в подблоковите пространства в града, където има над 1000 деца, съобщи още Стоянов.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26

Две донорски ситуации дадоха шанс за живота на петима пациенти

Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги” дадоха шанс за живот на петима.  Първата донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души. След установена мозъчна смърт при 56-годишен мъж близките му се  съгласяват да дарят органите му.  Ситуацията е реализирана в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, от екипа на болницата с координатор д-р..

обновено на 29.09.24 в 12:17

Заради птичи грип умъртвяват над 11 000 фазани, пуйки и яребици в Стряма

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на птичи грип в  птицевъдна ферма в село Стряма, община Раковски.  В нея се отглеждат 6 842 фазана, 375 диви американски пуйки и 3 750 яребици. Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Стряма, Калековец и Трилистник.  В..

публикувано на 29.09.24 в 12:12