Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 октомври е Международен ден на незрящите - Ден на белия бастун

Днес отбелязваме Международния ден на белия бастун, посветен на правото на лесно придвижване на слепите хора. Денят на белия бастун се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. 

Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение. 

За първи път в света през 1931 г. френската графиня Гуили Хербемонт е подарила на незрящите хора в Париж 100 бели бастуна, с които да си служат за придвижване. През 1964 година на 15 октомври американския президент Джонсън е подарил на незрящите в Америка дълги бели бастуни, което е станало началото за системните им тренировки в ориентиране и мобилност. 

В България Денят на белия бастун е отбелязан за първи път през 1980 година с прояви, организирани от Съюза на слепите в България. В нашата страна има около 18 хил. незрящи хора. Почти 16 хил. от тях са възрастни и трудно подвижни.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прокуратурата повдигна обвинение на 20-годишен насилник

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира за проявено насилие спрямо млада жена и образува досъдебно производство Държавното обвинение взе мерки след разпространен в медиите видеоклип с проявено насилие спрямо млада жена на улица в Пловдив и образува досъдебно производство за извършено хулиганство. Установена е самоличността на..

публикувано на 15.10.24 в 17:26

Загиналите пилоти не са имали шанс за спасение

"Поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж" – констатира комисията на военното министерство като причина за авиокатастрофата с двамата загинали пилоти. Те са имали едва секунда и половина за спасително катапултиране.  Засега не са открити преки грешки в организационния процес на полета в средата на..

обновено на 15.10.24 в 17:06

Оставиха в ареста общинския съветник Сашо Ангелов

Общинският съветник от Пазарджик Сашо Ангелов, който е и евангелистки пастор в ромския квартал „Изток“, остава в ареста, реши Пазарджишкият окръжен съд. Така магистратите потвърдиха определението на районните си колеги от петък, които му наложиха постоянен арест.  Срещу Сашо Ангелов е образувано досъдебно производство за търговия с изборни гласове и..

публикувано на 15.10.24 в 17:04

14-годишното момче, убило майка си, остава "под надзор на родителите"

Пловдивският окръжен съд пусна от ареста 14-годишния Любомир Биларев и му наложи мярка "под надзор на родителите". Биларев е привлечен като обвиняем за умишлено убийство на майка си.  Решават да остане ли в ареста момчето, убило майка си в Коматево Доказателствата сочат, че момчето е било малтретирано физически от майка си, която е била..

публикувано на 15.10.24 в 16:25

5000 лева гаранция за сина на кмета на Минерални бани

Апелативният съд в Пловдив  определи парична гаранция от 5 хил. лв. за  сина на кмета на Минерални бани.  Досега Али Али бе  под домашен арест заради участието  в престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари, подкуп и измама с европейски земеделски фодове.   Според обвиненията в групата действали кмета Мюмюн Искендер, неговият син Али Али..

публикувано на 15.10.24 в 16:00