Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В политиката всичко е възможно, циркът КТБ предстои

| обновено на 06.11.14 в 16:50

Новините днес се леят и да се чуди човек как да ги подреди по важност, затова ще ги съобщя по хронология. 

Първо, БНБ отне лиценза на КТБ, а после АБВ обяви, че влиза в правителството и пренареди дори структурата му, защото Ивайло Калфин ще бъде не само социален министър, но и четвърти вицепремиер на Бойко Борисов. Грешка, която в крайна сметка се оказа вярна направиха по обед медиите като цитираха съобщение на националната банка, че отнема разрешителното на КТБ за увеличаване на капитала й с 35 милиона евро. 

В информацията на БНБ, повечето сайтове и електронни медии решиха, че се съдържа чакания финал на кризата с банката, а именно отнемането на лиценза й. Оказа се, че извода на медиите не е бил точен, направо грешен, но само за около час – два. 

Следобед дойде и новината, че БНБ отнема лиценза на Корпоративна търговска банка. Както се казва – играта свърши. Блиц коментарът сега ще бъде на финансиста Светлозар Гледачев. Здравейте.

Светлозар Гледачев: Здравейте, и на мен ми е приятно, дано и на гражданите да им е приятно, защото циркът започва – свърши едната фаза, започна същинският цирк.

Р. П.: Кое по-важното според вас – че ще имаме правителство или че КТБ вече не е банка?

С. Г.: Те и двете неща са свързани – едното е политически, а другото – финансов цирк. За правителството или за банката да говорим? Коя е по-важната тема?

Р. П.: Според теб коя  е по-важната?

С. Г.: По принцип цирка с правителството аз често коментирам във вашето радио и ги прогнозирам напред. Правителство беше ясно, че ще има, независимо какво ще става – ще има правителство. Нещо повече, не само, че това правителство ще е стабилно, и то много стабилно, ами при определени условия то ще има квалифицирано мнозинство две трети – т. е. ако Бойко Борисов направи два – три силни хода в началото, а той няма как да не ги направи, защото ако той не направи тези два хода, народа ще направи три други хода и това правителство ще падне. Нали разбирате, че ножа е опрял до кокала, както се казва на български. Така че ще има и квалифицирано мнозинство...

Цялото интервю със Светозар Гледачев може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Необяснимо е как опитни пилоти ще направят грешка

Не мога да си обясня как двама опитни пилоти с достатъчно часове нальот, особено майор Димитров,  могат да допуснат такова отклонение от заданието. За мен това е недопустимо – да слязат на такава малка височина - 168  метра. Това е изключително ниско. На върха на околните тополи е. Необяснимо е“.  Това коментира военният експерт и  журналист..

публикувано на 15.10.24 в 16:56

Жените над 40 години да се изследват за рак на гърдата

Октомври е Месецът за профилактика на рака на гърдата у нас. На 19 октомври е Световният ден за борба с рака на гърдата.  Безплатни прегледи за всички жени, се провеждат през целия месец октомври  в Клиниката по лъчеление на УМБАЛ „Свети Георги“, това става всеки ден от 08:00 до 12:00 часа в клиниката, на адрес на бул. "Васил Априлов"  15А...

публикувано на 15.10.24 в 13:52
Румен Гълъбинов

Размерът на бюджетния дефицит може да се оптимизира

Реалистична ли е прогнозата за 18 млрд. бюджетен дефицит за 2025 година  и кои са основните рискове за бизнес средата в страната в контекста на очакваното повишаване на минималната работна заплата, присъединяването към еврозоната и опасността България да загуби над 1,5 млрд лева от безвъзмездните европейски средства. Според икономиста Румен..

публикувано на 15.10.24 в 11:17

Трудовият пазар не предлага условия за незрящи хора

През 1980 г. по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите 15 октомври се обявява за Международен на Белия бастун. За първи път идея за въвеждане на белия бастун като отличителен знак за слепи се дава през 1930 г. в Париж. Същата година той се популяризира в Америка, като се създава Асоциация в подкрепа на белия..

публикувано на 15.10.24 в 10:15

Вторият ешелон на МОСВ е сред виновните за контрола на въздуха

Системата за измерване на въздуха в България е опетнена, злепоставена, изложена, развалена, орезилена, ... каквито са българските значения на чуждицата „компрометирана“ – и не отчита коректно замърсяването. А тя е такава в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околна..

публикувано на 14.10.24 в 17:17