Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансират пчеларите у нас с 4.4 милиона лева

4,4 милиона лева ще бъдат отпуснати по Националната програма за пчеларство през 2015 година. Това съобщи в Пловдив Кирилка Янина, началник отдел в Държавен фонд „Земеделие” по време на информационна среща с пчеларите от региона. 

Приемът на заявления ще започне на 17 ноември и ще продължи 10 работни дни до 28 ноември. Тази година всеки, който подаде заявление по мярка за отпускане на средства за препарати, и по мярка за изготвяне на анализ на меда, ще получи подпомагане. 

При подаване на повече заявления ще бъде осигурен допълнителен бюджет, допълни  Кирилка Янина. Тя обясни, че за финансиране по Националната програма всеки пчелар може да кандидатства с едно заявление за всички мерки. По време на информационния ден пчеларите се запознаха и с възможностите за получаване на кредити от ДФ „Земеделие”. 

Те ще се отпускат пряко от Фонда на кандидати с одобрени проекти по мерки „Борба с вароатозата” и  „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в общността”. Лихвеният процент при тях е 5 % на годишна база. Кредитите ще се отпускат за четвърта поредна година и покриват 95% от помощта по мерките, а останалата част от средствата се осигурят от самите бенефициенти. 

При откриване на срещата  заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Иванка Багдатова съобщи, че въпреки по-късно започналия прием през миналогодишната кампания са усвоени 74% от средствата  и са финансирани 1315 договора на пчелари от цялата страна. 

От своя страна присъстващите на срещата пчелари коментираха, че пчеларската програма трябва да стане достъпна и за малките стопанства, а изискванията да бъдат съобразени с възможностите на бранша.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

3 версии за инцидента със загиналите пилоти

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда  са  версиите, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на авиобаза "Граф Игнатиево". Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура Пловдив. Разследващите очакват данните от черната кутия, открита вчера на..

публикувано на 14.09.24 в 11:31

Тридневен траур в армията за загиналите вчера пилоти

В Българската армия е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши-лейтенант Венцеслав Дункин. Двамата пилоти загинаха вчера при тренировъчен полет в авиобаза Граф Игнатиево-част от подготовката за планираното за днес авиошоу. Припомням, проявата бе отменена. Днес е ден на траур и в община Разлог, където е роден Венцеслав..

обновено на 14.09.24 в 09:06

Започва фестивалът "Нощ на ангелите"

За пета поредна година благотворителният фестивал „Нощ на ангелите“ ще превърне Пловдив в град на доброто. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив, а входът е свободен. Тази година събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Младежки Център – Пловдив, със съдействието на повече от 60 фирми и..

обновено на 14.09.24 в 09:06

Чепеларе чества 60 години от обявяването му за град

Чепеларе отбелязва днес Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ и 60 години от обявяването му за град.  Пристигането на войводата и неговата чета ще бъде пресъздадено с възстановка до къщата, в която се е помещавал щабът му. Програмата предвижда тържествено шествие, начело с войводата към площад "Олимпийски" в центъра на града. Ще бъде..

обновено на 14.09.24 в 09:06

Днес е Кръстовден

На 14 септември Българската православна църква почита църковния празник за Въздвижението на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. Кръстовден е един от 12-те велики християнски празника. На Кръстовден се спазва строг пост. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента. Имен ден празнуват всички, носещи имената:..

обновено на 14.09.24 в 09:06