Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва "Дефилето на младото вино"

Снимка: архив

Дефилето на младото вино ще се проведе за пета поред година в Стария град през тази седмица. В “Дни на Младото вино” от 18 часа на Римския стадион е спектакълът „В бъчвата виното кротува, а в човека лудува” на фолклорен танцив ансамбъл „Дилянка” и ансамбъла за народни танци „Гео Милев”. Утре е  постановката „Великденско вино” на Държавен куклен театър.

  Дефилето ще има богата културна програма, винени дегустации на бяло, червено и вино розе в 11 зони. Идеята за дефилето на Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм в Пловдив е производителите да представят в неповторимата атмосфера на старите къщи своите млади вина. Росица Кючукова от Асоциацията на винопроизводителите обясни, че тази година реколтата е по-слаба, но консумацията на вино в България нараства, особено сред младите, които избират родното производство.

Официалното откриване ще е на 28 ноември на Лапидариума в Стария град предхождано от Дионисиево шествие от общината. Вечерта започва и шоуто "Вино и огън" на Римския стадион. Билетите са с непроменени цени и с тях може да се дегустират младите вина на 23 винарски изби.  Те ще се предлагат сред уникалната атмосфера на Етнографския музей, Балабановата къща, къщите "Георгиади"  и "Хиндлиян" и още 7 локации в Стария Пловдив. Събитието влиза в Националния туристически календар, както и ще залегне в платформата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Абонатите на EVN ще плащат само по банков път от 14 до 24 юни

Заради техническо обновяване на системата на EVN в периода от 18:00 ч. на 14 юни до 24 юни 2024  г. Отпада възможността за плащане на сметките за консумираната електрическа и топлинна енергия по всякакъв друг начин, освен по банков път, предупредиха от компанията. Това означава, че никакви разплащания в брой на гишета, в пощите, оторизираните..

публикувано на 12.06.24 в 15:51

"Зелени патрули" ще бдят за пълните контейнери в Пазарджик

От 1 юли в община Пазарджик започва подмяна на стоте най-увредени контейнери за битови отпадъци. Това съобщи на пресконференция кметът Петър Куленски. Той добави, че предстои закупуване на четирикубикови контейнери. Ще бъде създадена организация за т.нар. „зелени патрули“, които ще бъдат разпределени в осем зони, каза Куленски. На един патрул  ще му..

публикувано на 12.06.24 в 15:35

Глобите за неизправни климатици не плашат пловдивските превозвачи

От седем проверени за включени климатици автобуси на един превозвач тази сутрин  седем са били без климатици.  Проверките на 25 автобуса на друг превозвач също показват, че всички имат дефекти, съобщи пред Радио Пловдив заместник-кметът Савина Петкова. Санкциите за неработещ климатик са 300 лева за всеки констатиран случай...

публикувано на 12.06.24 в 13:54

Момиче се удави в канал край с. Црънча

Малко момиче се e удавило след падане в напоителен канал край пазарджишкото село Црънча.  По първоначални данни група деца и техни близки били в землището на селото. Децата играели без надзор, когато едно от тях - 15-годишно момиче от Ракитово, внезапно се подхлъзнало и  паднало в дълбокия канал, известен като „Алеко Потока“, който по това време..

публикувано на 12.06.24 в 12:17

Жега, порои и градушки в голяма част от страната днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология на сайта си. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София – област, Шумен. Очаква се на места в тези области да..

публикувано на 12.06.24 в 07:22