Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем повдигнати обвинения след спецоперацията, Ахмед Муса Ахмед лидер на терористичната "ядка"

| обновено на 26.11.14 в 22:25

Седем души са с повдигнати обвинения  след вчерашната мащабна акция на ДАНС, МВР и прокуратурата,  срещу вероятни подстрекатели на ислямистки заговор срещу държавата,  извършена  в  Пазарджик, Пловдив, Асеновград и смолянски села,  съобщиха от Главна прокуратура.  

Задържани  са били 23 души в Пазарджик, 13 в Пловдив, 6 в Асеновград,  двама в Хасково и още двама в смолянсокто село Старцево.  Обвиненията към седмината  са за престъпления  срещу  държавата,  чрез проповядване на антидемократичната  и  възбуждаща към  насилие идеология  на  терористичната организация „Ислямска държава”,  обясни заместник-главния  прокурор Борислав Сарафов. 

Всички обвиняеми са български граждани от ромски произход, но с избрани от тях ислямски имена, с които са контактували помежду си.  Те са прокламирали  налагането на ислямски халифат  в световен мащаб, включително с оръжие и убийства на непокорните, гласят оперативните данни. 

СнимкаБезспорен лидер на  българската терористична „ядка”  е известният  религиозен водач от Пазарджик  Ахмед Муса Ахмед,  който дори е пласирал собствени видеоматерийли,  на които проповядва  терор на фона на ислямски знамена.  Иззети са множество  атрибути и материали на организацията Ислямска държава, доказано е вербуването на бойци за тях от България,  добави  директорът на ДАНС Владимир Писанчев. 

Той увери, че  агентите са „пипали” деликатно, за да не накърнят по никакъв начин  религиозните чувства на мюсюлманите, като дори ареста на самия Ахмед Муса Ахмед е извършен внимателно и далеч от джамията, за да няма упреци за оскверняване на свещения храм.

Главният прокурор Сотир Цацаро добави, че над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР са участвали в операцията. Според него изтичането на информация е станало причина за незабавна реализация на операцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

250 бегачи от пловдивски фирми се включват в корпоративна щафета

Общо 25 търговски дружества, които развиват дейност в Пловдив и региона, ще участват в традиционното благотворително състезание по щафетно бягане. Седмото издание на спортната инициатива започва в 10 часа.  Най-голямата корпоративна щафета в Южна България ще се състои в Тракия икономическа зона.  Над 250 аматьори бегачи ще се включат в надбягването..

публикувано на 06.10.24 в 08:21

Форум "Световно образование" се провежда тази неделя в Пловдив

Форум "Световно образование" се провежда днес в Пловдив и представя водещи европейски университети на кандидат-студентите от Южна България.   Предвидени са презентации за различни учебни дестинации, спецификите в кандидатстването и приема, възможностите за стипендии и финансова помощ.  Ще има  и среща с дипломирали се в чужбина студенти...

публикувано на 06.10.24 в 08:09

Дъжд и гръмотевици, жълт код за Пловдив и Смолян

Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици е обявен в областите Бургас и Кърджали. Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Смолян. Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над..

публикувано на 06.10.24 в 07:30

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33