Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психиатърка е нападната от баща на момче с агресивно поведение

| обновено на 17.12.14 в 14:50

Нападателят на д-р Божидара Пеевска в Раковски да бъде съден по бързата процедура настоява Български лекарски съюз – Пловдив, за това призова председателят му д-р Георги Кръстев. Той заяви, че ако българската съдебна система не произнесе адекватна присъда, лекарите ще се обърнат към международните правораздавателни институции.
Д-р Кръстев потвърди, че случаите на нападения над лекари са ежедневие и  са повече от 300 в цялата страна. Той даде пример от този понеделник за  лекар психиатър, нападната от бащата на момче, проявил агресия след преглед. Той обаче отказа да съобщи подробности за инцидента. Взето е решение пациентът да се премести при друг лекар, потвърди д-р Кръстев. Той обяви още, че очакват спешни законододателни инициативи за защита на българския лекар. 
Управителят на „Евромед”в Раковски Георги Георгиев каза, че след разговор с кмета на Раковски Иван Антонов има постигнато споразумение за жива охрана на центъра.
Заместник - областният управител на Пловдив д-р Христо Грудев потвърди, че вече се изпълняват съвместните дежурства на лекарите и полицаите в етническите квартали на Пловдив, Карлово и други населени места.
Началникът на Охранителна полиция в Пловдив Любомир Рашков обяви, че при знак от диспечера екипите задължително синхронизирано ще действат с медицинския екип.  

Само три са спешните кабинети в болниците в Пловдив.  Скандалите там са ежедневие, това са личните ми 40 годишни наблюдения, обяви днес заместник-председателят на БЛС-Пловдив д-р Пенчо Делев . Той уточни, че притока на неосигурени пациенти там след 19 часа е огромен и става единствено за сметка на болничните заведения. 

Точно те са най-конфликтните пациенти и за сметка на повечето случаи от ромски пациенти не могат да се обслужат истински спешните случаи, потвърди още д- Делев. По думите му трябват  законодателни мерки за пакет медицинска помощ за неосигурените, както  и разкриване на специални кабинети за намаляване на напрежението сред спешните лекарски екипи.  Спешните кабинетите в Пловдив са в УМБАЛ „Свети Георги”, МБАЛ „Пловдив” и в МБАЛ „Свети Пантелеймон”. Там минават по над 100 спешни случая на вечер, потвърдиха лекарите. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29