Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фабрики замърсиха участъци от реките Черна и Елховска

Два сигнала за замърсяване на реките Черна и Елховска провериха експерти на Регионалната инспекция по околна среда и водите съвместно с Регионалната лаборатория в Смолян.

Сигналът за побеляване на река Черна е бил в участъка между смолянските квартали Райково и Устово. На място експертите констатирали замътване на водата. След направения обход е установен и източникът на замърсяването – Пречиствателни съоръжения за производствени отпадъчни води от Производствена база „Забатско“, собственост на фирма „Дюлгер“ ООД. 

Издадено е предписание до края на седмицата фирмата да почисти утаителите. Стартирана е процедура по Закона за административните нарушения и наказания. 

Получен е и сигнал за побеляване на река Елховска, в близост до град Рудозем. При проверката е установено побеляване на водите, в участъка на Рудоземската обогатителна фабрика, където се вливат реките Чепинска и Елховска, до водохващането на ВЕЦ „Средногорци“. 

И през днешния ден продължава обходът на експертите по речните корита, за да се локализира източника на замърсяване. При двете проверки са взети водни проби. Очакват се резултатите от лабораторните анализи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спецакция провежда полицията в Пазарджишка област

Днес на територията на цялата Пазарджишка област се провежда полицейска операция, свързана със защита на избирателните права на гражданите.   Униформените ще действат и по линия на разпространението на наркотици и на битовата престъпност. Проверки има на отделни адреси на криминално проявени жители, както и по пътищата. Резултати от акцията..

публикувано на 09.10.24 в 11:14

Слънчева сряда и 25° в Пловдив

Днес от запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Западна България , ще превали краткотраен дъжд . В сутрешните часове на места по Черноморието и в котловините ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа умерен вятър от югозапад, който след обяд временно ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните..

обновено на 09.10.24 в 10:07

ОбС обсъжда използването на изкуствен интелект в градския транспорт на Пловдив

Общинският съвет на Пловдив ще заседава днес. Съветниците ще гласуват предложение на градската управа за кандидастване с проект по програма „Европейска инициатива за градско развитие – Иновативни дейности“ на Европейската комисия. В проекта се включва използването на изкуствен интелект, с който Община Пловдив ще бори задръстванията в града и ще осигури..

обновено на 09.10.24 в 10:07

Общината търси финансиране за спортна зала и транспортен проект

Общинският съвет единодушно одобри предложението на общината да се кандидатства с проект по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти 2024 за ремонт на покрива на спортната зала до стадион „Христо Ботев“. В нея тренират шест клуба, сред които два по художествена гимнастика, клуб „Тракиец“, както и клубове по..

публикувано на 09.10.24 в 10:06

Рангел Бизюрев за пореден път се изправя пред съда по делото "Цалапица"

В Пловдивския Окръжен съд започва поредно заседание по делото „Цалапица“. То е срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийство на 24-годишния Димитър Малинов. Предишното заседание в началото на септември се провали заради отсъствието на основни експерти и вещи лица.  Очаква се днес те да се явят и дадат разяснения  по заключенията в проведените..

обновено на 09.10.24 в 06:43