Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата в Девин скара директора й и шефа на РЗОК

| обновено на 27.01.15 в 12:29

Регионалната здравноосигурителна каса в Смолян установи нарушения в дейността на болницата в Девин, съобщи директорът на регионалния клон на Здравната каса д-р Кузман Гелов.


От 15 специалисти с договори към МБАЛ - Девин фактически работят само трима. Регионалната здравноосигурителна каса е правила многократни опити да връчи съставените от нея актове, но опитите били неуспешни и сега ще бъдат връчени чрез кмета на общината, добави д-р Гелов..

С прословутите завъртания на бройките трябва да има двама анестезиолози. Ние направихме четири анестезиолога по "половинки". Луди изключения, които ги няма в света. Докарахме възможните анестезиолози в Девин, за да може да работят в хирургичното отделение. Какво беше огромното ми учудване, когато след две поредни проверки ние въобще не открихме присъствието на анестезиолог. Още по-тъжното е, че беше направен брутален опит да се излъже институцията. Заявявам най-категорично, че лекарската ми съвест и чест не позволява да искам повече изключения за тази болница, тъй като в един момент тя ще се яви вредна за здравето на хората там.

Д-р Кузман Гелов подчерта още, че натискът да се отвори болницата в Девин е имал „политическо покривало“, но ако залогът сега отново е да се реди листата на БСП, той няма да участва в това. 


В момента персоналът на болницата в Девин е от 52-ма човека, а лекарите са 17, не 15. Това заяви пред Радио Пловдив изпълнителният директор на лечебното заведение Радка Грозданова. Тя допълни, че в болницата работят четирима анестезиолози на четиричасов работен ден, за което е взето разрешение от НЗОК. В днешния ден има насрочени три планови операции и анестезиологът е в операционна зала – подчерта Грозданова. Тя недоумява, защо от РЗОК-Смолян продължават да заплащат дейността на анестезиолозите, ако са констатирали, че такива няма.


Що се отнася до твърдението на директора на РЗОК-Смолян д-р Кузман Гелов, че натискът да се отвори болницата в Девин е имал „политическо покривало“, директорката на лечебното заведение коментира, че ако това е така, то е много лошо за самия д-р Гелов, тъй като и той - чрез поста си, е изпълнявал политически поръчки. 


Радка Грозданова е категорична, че няма фрапиращи нарушения в девинската болница, а задълженията й от текущата дейност към 31-ви декември миналата година са едва 16 хиляди лева. Грозданова каза още, че сумата, която е заработена и изплатена от здравната каса до ноември 2014-та година е 460 хиляди лева при условие, че в най – добрите си години болницата е заработвала от касата около милион до милион и 100 хиляди лева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Очната ставка по делото "Цалапица" - дума срещу дума

Без резултат протече очакваната с интерес "очна ставка"  между Рангел Бизюрев, подсъдим за убийството на Димитър Малинов от Цалапица и един от свидетелите в процеса – Ангел Гунчев.    При разпита и двама докрай останаха на противоположни позиции по въпроса дали във фаталната нощ колата, в която е отнесено тялото на убития младеж, е влязъл на..

обновено на 09.10.24 в 13:15

В Смолян арестуваха шофьор с над 3 промила алкохол

Задържаха шофьор на лек автомобил с над три промила алкохол в кръвта, след като ударил кола на паркинг в Смолян.  Инцидентът е станал снощи около 18:00 часа на паркинг на бул. "България", е възникнало пътнотранспортно произшествие с леки материални щети. Жертви и пострадали хора няма.  Веднага на място е пристигнал полицейски патрул, който..

публикувано на 09.10.24 в 12:59

Арестуваха шофьор, опитал да подкупи полицаи с 20 лева

Полицаи от районното управление в пловдивското село Труд задържаха шофьор, който се опитал да ги подкупи. При пътна проверка на централната улица по пъта за Карлово униформените спрели товарен автомобил „Фиат“, тъй като се движил без включени светлини. Полицаите установили при справка, че бусът не е минал и годишен технически преглед...

обновено на 09.10.24 в 12:25

30 000 туристи са посетили Асеновата крепост това лято

Асеновата крепост е посрещнала близо 30 000 туристи от страната и чужбина от юни до септември, включително.  Сред посетителите са не само индивидуални туристи, но и много организирани ученически групи от София, Варна и градовете от Северна България. Четирите месеца от активния туристически сезон тази година са..

публикувано на 09.10.24 в 11:53

Делото "Цалапица" продължава с разпит на свидетели

В Пловдивския Окръжен съд започва поредно заседание по делото „Цалапица“. То е срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийство на 24-годишния Димитър Малинов. Предишното заседание в началото на септември се провали заради отсъствието на основни експерти и вещи лица.  Очаква се днес те да се явят и дадат разяснения  по заключенията в проведените от..

обновено на 09.10.24 в 11:17