Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евронаблюдението над България трябва да отпадне

Европейската комисия разпространи днес поредните доклади за България и за Румъния по Механизма за сътрудничество и 
проверка. В окончателния документ е записано, че следващите доклади ще бъдат изготвени "след около година". 

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира в официалното съобщение на комисията по този повод, че
политическите неясноти и други предизвикателства са направили задачата за реформи у нас трудни. Все пак е положителен знак, че в много области проблемите бяха отчетени и бяха очертани решенията. Сега е време да се действа. Реформите, обхванати от 
доклада, ще помогнат за постигането на доверие сред гражданите и инвеститорите, добавя Тимерманс. 

Сега е време да бъде постигнато политическо съгласие за ускоряване на реформите, заявява зам.-председателят на ЕК. 
Източници от ЕС, свързани с действието на механизма и пожелали да запазят анонимност, коментираха, че приемането от 
Народното събрание на стратегията за съдебна реформа е най-важното постижение на България в последната година, що се 
отнася до областите под наблюдение. Според тях борбата с корупцията у нас трябва да бъде по-убедителна. 


По тяхното мнение механизмът е спомогнал за прилагането на реформите. Те отчитат от 2007 г. насам голям напредък, който 
"понякога се постига по-бързо, друг път се бави и затова има още какво да се направи". 


Няма новина в доклада на ЕК, каза в интервю за РП евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Нямаше смисъл да чакаме този доклад, ние си знаем проблемите. Ние година и половина се занимавахме да покажем деструкция и липса на уважение към институциите, добави тя. 


Според Йотова тези доклади за България и Румъния не трябва да излизат във вида, в който ги познаваме. Мониторингът, твърди тя, вреди повече, отколкото помага. Позицията на евродепутата е, че докладите се превръщат в политическо оръжие, в което с дни партиите вдигат "пушилка" и отправят взаимни обвинения. По думите й препоръките в докладите на ЕК през последните години се повтарят.


Наблюдението трябва да отпадне и да бъде заместено с експертна дейност, която не е толкова явна, но може да помогне. В противен случай ще продължим да се обвиняваме кой е виновен и кой не, каза Илияна Йотова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции. Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов не се е подписал под този документ на Съвета на ректорите. Там подписи са..

обновено на 15.05.24 в 15:34
Румен Гълъбинов

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната. На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички..

публикувано на 15.05.24 в 09:44