Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С „Номер 4” Ангел Гешев се завръща в родния Пловдив

Художникът Ангел Гешев ще открие своя изложба „Номер 4”  в галерия U.P.A.R.K. 

 След 29 години  в чужбина, от които 22 в Китай, след изложби в Пекин и Шанхай, в Москва и Германия, художникът се завръща в родния си град. 

В някои картини, които сме виждали и в Пловдив, той  комбинира Изтока и Запада,  използва древни китайски форми на конници и митични същества, знаци и форми от археологията в България. 

Но в тази изложба в галерия U.P.A.R.K. той представя творби само с глаголица, проект, по който той работи от 90-те години. Експозицията е от  непоказвани у нас творби, които идват в Пловдив след участие във Франкфурт, в двата месеца на българската култура, в които изобразителното изкуство на България беше представено от Градска художествена галерия-Пловдив с изложбата „Кирилица”, в която Ангел Гешев е автор на една кирилска буква, и с настоящата изложба.  

Тя е  ретроспектива, защото проследява търсенията на автора по темата глаголица от 93-та година до днес. Номерирането на изложбата в галерия U.P.A.R.K. като „Номер четири” и самото участие в тази галерия е свързано с Кольо Карамфилов.

Откриването на експозицията е в 18 часа.

Всичко за изложбата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Галаспектакъл в НДК за половин век на ансамбъл "Тракия"

Фолклорен ансамбъл "Тракия" ще отбележи 50-годишния си юбилей с галаспектакъл в зала 1 на НДК в София тази вечер. Под мотото „50 години емоция“ музикантите, танцьорите и певците на ансамбъла ще представят 20 от най-емблематичните произведения от репертоара на формацията.  Специални гости на галаконцерта в София ще са хор „Мистерията на българските..

публикувано на 20.10.24 в 08:25

В "Срещите" - какво свърши за 21 г. Сдружение "Свети Димитър"

На днешния ден преди 21 г се създаде сдружението "Свети Димитър" в Пловдив, уникално като идея и единствено като статут. Какво свършиха Димитровците за 21 години? И защо сдружението се скачва с другото ни битие като опозиция?  Гост на "Срещите" - инж. Димитър Георгиев, инициатор и председател на сдружение" Свети Димитър". Чуйте цялото предаване в..

обновено на 19.10.24 в 10:17

Отбелязват 25 години от поредицата "Умно село"

25-та годишнина от създаването на поредицата „Умно село“ ще бъде отбелязана в Галерия „Червеното пони“ в Стария град. Събитието включва прожекция на 20-минутен филм, премиера на дилогията "Моите хора" и среща със специалните гости – актьорът Стефан Мавродиев и продуцентите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.   В две поредни..

обновено на 18.10.24 в 06:58

Панчо Панчев представя книга за Маноле

Премиера на книгата на Панчо Панчев „Маноле. От траките до наши дни“ ще се състои тази вечер в читалище „Шалом“ в Пловдив. Настоящото издание е резултат от многогодишно проучване на историята и бита в родното село на автора Маноле. Придружено е от интересен снимков материал и прецизно подбрани данни за икономическия, обществения и културния..

публикувано на 18.10.24 в 06:51

Илия Йончев открива изложба "Като дъжда на Маркес"

Изложба живопис на Илия Йончев се открива днес в пловдивската галерия „UPARK“. Художникът е нарекъл експозицията си „Като дъжда на Маркес“. „ В един от малкото дни, в които валеше през последните месеци, почувствах, че както навън мирише на дъжд, така и картините ми са наситени с дъжд и мъгла. И усетих, че рисувам по-леко в..

публикувано на 18.10.24 в 06:32