Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Война заради концесията на "Нептун"

Концесионерът на спортния комплекс „Нептун” ще  съди община Пловдив за прекратената без решение на общинския съвет концесия. Това съобщи на специална пресконференция Петър Никленов, президент на ФК "Векта" и  пълномощник на концесионерите. 

Той разказа, че вчера зам.-кметът Димитър Кацарски, негови служители и общинска полиция,  са нахлули  в офиса на фирмата с искане общината да влезе във владение. Това не се е случило обаче, защото, заповедта на кмета е обжалвана от фирма "Дейли" в административния съди по закон изпълнението на кметската заповед се спира.

Никленов обясни, че съгласно договора, първоначално концесията е била подписана за  15 години, а при изпълнение на условията  се удължава с още 10 години. Кметът Иван Тотев, обаче без аргументи е издал заповед за прекратяване на договора. 

Никленов уточни, че от страна на наемателите всички условия са изпълнени. До момента са инвестирани над 2,5 милиона лева в комплека, а лично той е направил игрище, трибуни, малка спортна зала и е учредил школа за над 100 деца. Редовно са плащани и концесионните вноски в размер на 18 000 лв. годишно , което дава право на фирма "Дейли" да ползва имота най-малко още 10 години, коментира Никленов. 

Той е категоричен, че със заповедта за прекратяване на концесията, кметът Тотев нарушава не само договора, но и закона, защото решение за прекратяване на концесията може да бъде взето само от Общинския съвет. Концесионерите са категорични, че ще  сезират и всички европейски институции за нарушаване на правата им и българското  законодателство. 

От своя страна зам.кметът Димитър Кацарски  бе категоричен, че общината не е в нарушение, защото точно  законът не позволява удължаване на срока на концесията.  Той обясни, че след последните промени в законодателството, концесии, сключени преди 2012  не могат да бъдат удължавани и общината  е длъжна да приеме обекта след изтичане на срока на договора. 

 По думите на заместник кмета това е била причината и за вчерашното посещение на  комплекса.  Според него концесията автоматично се прекратява в деня на изтичане на договора, което не налага решение на общинския съвет.

Предстои да бъде издадена заповед за иземване на имота, която обаче също  може да бъде обжалвана. Кацарски обясни още, че за  «Нептун» има няколко опции – да го стопанисва общината, да се отдаде под наем на сегашния концесионер или да се сключи нов договор за концесия. «Всичко зависи от действията на сегашиния наемател,  ние нямаме нищо против  да продължи да го стопанисва под една или друга форма, разрешена от закона», коментира инж. Кацарски. 

Петър Никленов заяви, че ако общината си вземе комплекса,  спортния клуб ще бъде унищожен. Той обяни, че родители са входирали подписка до общинския съвет с искане школата да бъде запезана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

3 версии за инцидента със загиналите пилоти

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда  са  версиите, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на авиобаза "Граф Игнатиево". Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура Пловдив. Разследващите очакват данните от черната кутия, открита вчера на..

публикувано на 14.09.24 в 11:31

Тридневен траур в армията за загиналите вчера пилоти

В Българската армия е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши-лейтенант Венцеслав Дункин. Двамата пилоти загинаха вчера при тренировъчен полет в авиобаза Граф Игнатиево-част от подготовката за планираното за днес авиошоу. Припомням, проявата бе отменена. Днес е ден на траур и в община Разлог, където е роден Венцеслав..

обновено на 14.09.24 в 09:06

Започва фестивалът "Нощ на ангелите"

За пета поредна година благотворителният фестивал „Нощ на ангелите“ ще превърне Пловдив в град на доброто. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив, а входът е свободен. Тази година събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Младежки Център – Пловдив, със съдействието на повече от 60 фирми и..

обновено на 14.09.24 в 09:06

Чепеларе чества 60 години от обявяването му за град

Чепеларе отбелязва днес Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ и 60 години от обявяването му за град.  Пристигането на войводата и неговата чета ще бъде пресъздадено с възстановка до къщата, в която се е помещавал щабът му. Програмата предвижда тържествено шествие, начело с войводата към площад "Олимпийски" в центъра на града. Ще бъде..

обновено на 14.09.24 в 09:06

Днес е Кръстовден

На 14 септември Българската православна църква почита църковния празник за Въздвижението на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. Кръстовден е един от 12-те велики християнски празника. На Кръстовден се спазва строг пост. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента. Имен ден празнуват всички, носещи имената:..

обновено на 14.09.24 в 09:06