Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петъчната молитва в Джумая джамия срещна толерантност и традиция в Пловдив

| обновено на 13.02.15 в 16:57

"Молитвата ни е за мир и разбирателство в целия свят, на фона на това, което сега се случва на много места." Това каза в Пловдив след като приключи молитвата главният мюфтия Мустафа Хаджи. Той подчерта, че преди всичко мюсюлманите са благодарни на Бог, че няма такива предизвикателства в България. 

Изборът на Пловдив не е случаен, смята г-н Хаджи. Той подчерта, че тук е градът, където от векове живеят заедно мюсюлмани, християни, евреи, арменци и други националности. 

Петъчна молитва на мюсюлманите в Пловдив се проведе този обед. Тя е Мевлид-молитва на толерантността по повод годишнината от нападението над Джумая джамия (14.02.2014г).  Тук бе посланикът на Турция в България Сюлейман Гюкче, генералният консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ, религиозни лидери  на общността, както и представител на Шалом Светлозар Калев. 

"В България работим заедно всички етноси, защото в трудни моменти сме си помагали", заключи Мустафа Хаджи.  Той обобщи, че мюсюлманите се молят, това което се случи преди една година, никога повече да не се повтори.

Поздравителни писма изпратиха от арменското почетно консулство и председателя на Общинския съвет Илко Николов.

От община Пловдвив дойде заместник- кметът Петър Зехтински, на молитвата присъстваха шефът на РДВР Пламен Узунов, Гергана Мутафова от Районна прокуратура, Джевдет Чакъров, народен представител от ДПС и др.

За 10 минути се включи алармата на Министерството на туризма, чиято сграда е точно срещу Джумая джамия. 
Това даде повод на двама младежи да се развикат, но бързо бяха отстранени от молитвата. До сблъсъци не се стигна. 

От Районното мюфтийство обясниха, че те са се опитвали и друг път да всяват суматоха, когато има повод.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

обновено на 01.10.24 в 07:04

ПУ "Паисий Хилендарски" открива новата учебна година

Тържествено откриване на новата академична 2024/2025 година на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще се проведе днес, от 11:00 часа. Събитието ще се състои в Спортната зала на висшето училище на адрес бул. "България" № 236А, уточни заместник-ректорът по международна дейност и връзки с обществеността доц. д-р Борян Янев.  По традиция на..

публикувано на 01.10.24 в 07:03

Тестват системите за тревога

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат задействани двете системи с цел проверка на техническото им състояние. По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на..

публикувано на 01.10.24 в 06:49

Обсъждат транспорта до селата Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата от община „Марица“ Труд и Войводиново и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация днес.  Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села. На срещата представители на двете общини ще се опитат да удовлетворят исканията на хората.  Припомням, че в..

обновено на 01.10.24 в 06:40

Министър Карадимов прави първа копка на Нов път КЦМ за Куклен

Първа копка по проекта „Нов път КЦМ“ с дължина около 700 метра ще бъде направена на макадамовия паркинг. Новият път ще осигури благоприятни условия за движение, по-безопасна и бърза транспортна връзка до Куклен. На церемонията от 14 ч. ще присъстват министърът на иновациите Росен Карадимов и представители на общинската и областната..

обновено на 01.10.24 в 06:40