Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка и дъщеря намират "Пресечна точка" в съвместна изложба в Радио Пловдив

| обновено на 04.03.15 в 14:53

Художничките Ели Станчева и Полина Станчева ще представят съвместна изложба живопис в Културния център на Радио Пловдив. Експозицията, наречена "Пресечна точка", ще открие Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници, на 4-ти март от 18.00 часа.

За втори път художничките, които са майка и дъщеря, показват заедно творбите си. В картините им различните колорити и контрастните живописни гами на произведенията се съчетават в изящна хармония.

Ели Станчева е подредила пейзажи и символични композиции. Живописната повърхност на творбите е експресивна. Топлите цветове играят със студените и се смесват в различни тоналности. Сюжетът от една картина преминава в друга. Едно време на деня се сменя с друго, един сезон се превръща постепенно в друг. В творбите на Ели Станчева присъства богат колорит, оригинална композиция и капка приказност, премесени със свежест и жизненост.

Полина Станчева представя пейзажи, в които се преплитат реалност и фантазия. В нейните творби ще се срещнете с художник на контраста и експресията, на смелите цветови съчетания, на точната линия и свободата на мисълта. Художничката съчетава умело светло и тъмно, топло и студено, спокойствие и движение. 

За авторите:

Ели Станчева e родена на 17.03.1956 г. в Пловдив. Завършила е специалност "Живопис" в НХА, София. Член е на СБХ и Дружество на пловдивските художници. В творческата си биография има 19 самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции в Пловдив, страна и в чужбина. Куратор е на проект за Национални есенни изложби, изложбата "15х5" и живописен пленер в с. Гела. Носител е на две престижни награди: 2014 г. – Награда "Мечът Ромфея" и 2013 г. – Награда "Живопис", Дружество на пловдивските художници. Творби на Ели Станчева са притежание на: Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, много галерии в страната, частни колекции в България и в чужбина: Холандия, Франция, Гърция, Англия, Германия. Ели Станчева е преподавател в Средно художествено училище "Цанко Лавренов", Пловдив.

Полина Станчева е родена на 02.05.1977 г. в София. Завършила е специалност "Живопис" в АМТИИ, Пловдив и специалност "Бизнес администрация" в ПУ "Паисий Хилендарски". Член е на Дружеството на пловдивските художници. Има три самостоятелни изложби и много участия в групови изложби в страната и в чужбина. Полина Станчева има две издадени стихосбирки: "Заключен кислород", 1995 г., издателство "Хермес" и "Пространства", 2003 г. Работи като уредник на фонд "Графика" и фонд "Фотография" в Градската художествена галерия в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01