Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С усет за отговорност да показваме отминалите години история

Поглед към един отиващ си свят между плакатната суета и примиренчеството – тази вечер ще се състои премиера на книгата „Северна хроника” от Любен Панов. Тази книга книга е с подзаглавие „От Митеран  и наши дни до малко по-назад”. Любен Панов е автор на два сборника с публицистика преди тази книга. Работил е ввъв вестник „Отечествен глас”, „София прес”, бил е главен редактор на Радио Пловдив.

Р.П. – Автобиографично, безпощадно искрено естетско повествование на предела на умилението и сарказма. Това е  вашият разказ за един доста вълнуващ и все още доста неясен период от новата история на страната ни. С това впечатление останах,  прелиствайки книгата. Защо избрахте този подход към фактите?

Любен Панов:  Това не е книга в смисъла, който слушателите вероятно разбират – том, вероятно 300-400 страници. Това е малко книжле, което подтичва след своите големи посестрими. Трудно е да го определите към някакъв жанр. Наричам го „салата от жанрове”, защото в него има публицистика, мемоаристика, есеистика, това е хроника, налагаше го поводът, темата..

Р.П.  Защо обаче "Северна"  хроника?...

Любен Панов:  - Защото съм роден и живял до христовата си възраст на север – в Северна България. Там остана детството им – едно общество, което е недостижимо по своята нравственост, там са гробовете на моите родители. И още нещо, което ме накара да я кръстя Северна – защото, когато разказвам метафорично в книгата за загубената красота, заместена от плакатния ни наивитет, ние наивно вярваме на плакатите и преди и сега, ми стана неуютно хладно на духа. Едно  такова северно и презрително, но не от пролетен вятър. Вятърът, който подухва в моята душа, не е пролетен.

Р.П. Интересен преглед правите на историята през това време – тези 25-26 години, казвате „В конспирацията на прехода или в прехода на конспирацията” объркахме посоките и изведнъж се оказахме в непроменливо висящо състояние, без от това да произтича някаква полезна работа. Каква е според Вас причината за това усещане за обреченост за нашата държава?

Любен Панов: Това, което виждаме в момента. Реших да си почина  от  това пренасищане от телевизия, радио, от усърдието на младите днешни колеги, които искат да ме уверят колко светъл е пътят, по който съм тръгнал. Реших да си почина, загърбих медиите и започнах да избистрям моята си истина, на която съм бил свидетел в моя живот. Защото аз имам визуална представи за три Българии........ Повече чуйте в звуковия файл:

.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42