Ако сте чували за стратегията за нулевите отпадъци и за това, че най-добрият отпадък е онзи, който не се създава, вероятно си давате сметка, че нещо много основно трябва да се промени в представите ни за нещата, които ежедневно изхвърляме като ненужни.
Защото наред с „безобидния” боклук в и до кофите за смет попадат много други различни неща – от батерии и всякаква електроника до – храна.И ако за първите светът заговори активно още през 2012 г. зато за опасни замърсители за околната среда, заради вредните елементи, които те съдържат: неон, живак, азбест, то изхвърляната в гигантски количества храна остана абсолютно пренебрегната тема. Това е много опасно, защото когато ние задоволяваме основните си потребности с предлаганото от от подредения ни живот изобилие в лъскави опаковки, се превръщаме в негови жертви.
Годишно само страните от ЕС изхвърлят 90 млн тона храна – количество, което се съдържа в наредени в плътна редица около екватора ТИРове. Това са плодове, зеленчуци с размери извън определените от фирмите стандарти, гигантски количества мляко, месо, консерви с изтичащи срокове на годност, полуфабрикати, готова храна, която просто отива в зейналите контейнери на боклука, излизайки от супермаркетите. За търговските вериги това е много по-рентабилно, защото повторната обработка изисква допълнителна работна ръка. Хранителни отпадъци, примесени с пластмаса, найлони, метал. Метанът, който тези купища храна отделят, има 25 пъти по-вредно въздействие от въглеродния диоксид върху озоновия слой. Статистиката отчита 30% увеличение на проявите на екстремно време от началото на 21 век, а на науката дължим знанието, че 50% от причините за климатичните промени се дължат на съдържащия се в тоновете изхвърлена храна метан.
За да направи документалния си филм, който смая света и който ще бъде показан през април и в България, режисьорът-сценарист Валентин Турн посещава много мащабни търговски вериги в Германия, Америка, Франция, Япония, Африка. Зад кадрите с изритите стелажи хранителни продукти прозират десетки човешки истории за алчност, бедност и глад, без оглед на религия и цвят на кожата. Те са поставени в рамката на две антагонистични истини: всяко второ дете в света умира от глад и разсипничеството на задоволените общества. Въпросът – възможно ли е количествата излишна храна , вместо към боклука, да променят пътя си, като бъдат преработени и отпадъкът остане нищожен и оползотворен за енергия например, получава отговор: да, възможно е! Сома че от тук следва и друг въпрос – по-труден – ще се случи ли това и на каква цена?
Валентин Турн е германски документалист, автор на книги, получил световно признание с лентата си „Вкусът на отпадъците”. Следва география, етнология и политика и твърди : „Живеем в свят на крайности – на свръхпроизводство и на глад, на разхищение и на липса”. Повече чуйте в звуковия файл:
Въможен ли е бюджет за 2025 година с дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), без увеличаване на данъци, без въвеждане на нови и без намаляване на разходите, свързани с важни инвестиционни, структуроопределящи проекти, каквато заявка даде Министерство на финансите. Според икономиста Кольо Парамов страната в момента се намира в "режим на..
Над 400 читалищни дейци от цялата страна подписаха Отворено писмо и го изпратиха до Министъра на културата и членовете на Комисията по културата и медиите в 51-ото Народно събрание. Документът изразява тяхното мнение от програма „Читалища“. В писмото си те посочват проблемите, сред които има огромен интерес – подадени са над 1400 проекта,..
Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма опроверга очакването, че в летния сезон цените у нас ще са с 30% по- високи, каквото се каза вчера на среща на министъра на туризма Мирослав Боршош с туроператори. Цените за новия сезон са договорени още миналата година, той се продава отдавна на европейските пазари. Близо 20% от..
Иновативен подход в часовете по история прилага преподавалят Генка Геройска. Те преподава на учениците от Основно училище "Гео Милев" в село Белозем. При изучаването на Седемте чудеса на античния свят учениците са изработили умалени модели на пирамидите в Гиза, висящите градини на Семирамида и Александрийския фар. Нейният подход е отличен в..
Опитът да се контролират цените на стоки и услуги е еднозначен и той е, че абсолютно не работи, коментира пред Радио Пловдив финансовият експерт Любомир Дацов. Подобни практики, смята той, обслужван целите на силните правителства или някакви популистки интереси. "Няма как да се решат структурни проблеми с мерки за контрол върху цените. Това..