Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форум" от град Раковски

В навечерието на Възкресение Христово за Римо-католическата църква, на Разпети петък, Михаил Миховски посети Раковски. Причината за избора на града, освен Празника, е горчивия вкус по повод една от новините на отминаващата седмица – окончателния фалит на КТБ. Сметките на общината дълго време бяха блокирани във фалиралата банка, а за това как този факт се е отразил на живота в Раковски и доволни ли са от битието си хората там – чуйте репортажа на Михаил Миховски.

Раковски ме посреща петъчно пуст, Денят е неработен, учениците от два дни са във ваканция, институциите не работят, а хората са по къщите си. Тъжното усещане на Разпети петък се подсилва и от мрачното небе и силния северен вятър, който носи канонада от мразовити капки дъжд. В противовес на всичко това, живот кипи в местното читалище, където хора от католическата общност подготвят сцената за Великденското тържество.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35