Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярата не е ерзац, а осъзнато упование в Бога

| обновено на 06.04.15 в 11:16
Горан Благоев - журналист, водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ

В годината има седем дни, които всеки истински християнин приема като координатна система, към която може да съотнесе своето лично битуване  с нормите за духовна нравственост. 

Какво рискуваме обаче, ако останем само на повърхността на ритуала и защо страстите, които ни владеят, са нашата най-голяма слабост? В началото на Страстната седмица задаваме тези въпроси на журналиста и водещ на  предаването „Вяра и общество” по БНТ Горан Благоев.

Радио Пловдив В основата на тази седмица поставяме страданието. То ли е в основата на символиката на тези 7 дн, под какъв знак минава тя?

Горан Благоев: Аз не бих употребил думата „символика”. Тази седмица за християните е изградена върху реални евангелски събития, а символите са нещо друго. Те са знаци. Да, страданието на Христос, което започва тези дни, е най-важното през седмица. Тук обаче не трябва да  поясним, че Страстната седмица не трябва да се свързва с някаква  идея едва ли не за еротичното, както се мисли страстта, а за страдание – седмицата на Христовото страдание.В този смисъл това е най-тежката за християните седмица, въпреки че за тях цялото време през Светата четиридесетница /от Сирна неделя досега/ са се подготвяли за това време. То обаче е най-усилното, когато вярващият човек се опитва да върви по пътя на Христос, да носи своя кръст, вглеждайки се в себе си и правейки си една равносметка на това, което е било и което не трябва да бъде. Това е много трудно и някои съвременни свещеници го сравняват с тренировката  във фитнес залата – колкото и елементарно да звучи, но е много вярно. Това е постепенно надграждане, бавно и полека, за да може накрая всеки християнин да достигне това, за което всеки човек  е призван.

Р.П. Да направим обаче уточнение, че когато човек се опитва да постигне нормата на религиозното поведение и това остане само на повърхността, е много опасно. Трябва да търсим  точно къде е пресечната точка между религиозното поведение, което всеки път демонстрираме на големи религиозни празници и личния акт на вярата ни.....

Горан Благоев. Знаете ли, аз  през цялото време говоря за  личния акт на вярата и то за хора, които са избрали съзнателно този път. За всички останали, ето и вчера на Цветница, хората, които  не съм ги виждал друг път в храма, дойдохасамо и само да си запалят свещичка, това чух и във всички анкети...”да запалим свещичка”, „да си вземем върба”, но някакси Христос го няма. Същината, смисълът на празника, на Страстната седмица, финалът й,  най-големият празник на празниците, най-голямото събитие на християните, центърът липсва. И сте права, че когато човек не е мотивиран, когато не се е потопил в дълбочината на вярата, а всичко е повърхностен начин на търсене и демонтриране, ако щете на потребяване на тази вяра, нещата са изкуствени и водят до личното ни заблуждение.  Ние сме като абсолятни езичници, които трябва да спазят ритуала. Всичко опира до това, какво  е нашето вътрешно състояние. Неслучайно светите отци казват „Придобий дух смирен и хиляди около теб ще се спасят”. Ние през тази седмица, а християнинът през целия си живот трябва да се стреми към това вътрешно спокойствие, което неминуемо е свързано с помирението и покаянието. Повече чуйте тук: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33