Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва работа по консервация на мозайките в Епископската базилика

| обновено на 09.04.15 в 14:39

Разкриването на всичко, което можем да видим, да зарадва очите ни и наистина да ни вдъхнови с познания за историята, наистина да ни направи по-просветени и Пловдив да стане още по-привлекателен като град за туристи – всичко това са очаквания, свързани с разкриването на Епископската базилика – един от големите проекти, които се очаква през тази година реално да стартират. 

Това любопитство към днешна дата се засили от разчистването на дърветата около базиликата – под Католическата църква- поводът да се чуем с археолога и ръководител на обекта „Голямата базилика” Елена Кесякова.

Кога започвате работа, с какво?

Елена Кесякова: Вие правилно сте забелязали, че започват действия около епископската базилика. Още миналата година при откриването на т. н. малка базилика на бул. „Мария Луиза”, която е реставрирана и експонирана благодарение на фондация „Америка за България”, още тогава програмният директор на фондацията г-н Ленков съобщи, че са осигурени средства за консервация и реставрация и на епископската базилика, така че започва работа по консервацията и реставрацията на обекта. Разбира се, преди да започне същинската работа е необходимо да се извършат някои подготвителни мероприятия, които включват освобождаване на терена от поникнали дървета, след което ще се огради терена, в който ще се работи.

Р. П.: С нова ограда, тя на някои места е пропаднала, даже всички, които са съпричастни емоционално към темата, питат наистина какво се запазва, в каква степен съхраняваме това безценно богатство, което има Пловдив и което все още чакаме в пълния си блясък да бъде видяно.

Е. К.: Да, имайте предвид, че епископската базилика е разкрита още през 1984 – 1985 г., почти 30 г. този паметник стои и не са извършени някакви консервационни дейности, за да се минимализират щетите от климатичните промени паметникът бе покрит с един слой полиетилен и пясъчна възглавница.  Сега е необходимо да се разчисти, да се разчисти и самата мозайка хубаво, след което ще започнат и самите реставрационни работи. В какво състояние ще я намерим...

Р. П.: Именно това щях да ви попитам – треперите ли какво ще се окаже под този пясъчен слой и полиетилена?

Е. К.: Да, това е вярно, че треперим. Дано да е запазена и щетите да са много малки. Но имайте предвид това, ако вие сте видели, че има дупки, че има издигнати неща – това нещо е следствие може би на факта, че епископската базилика е строена върху друг римски градеж и отдолу има и зидове, поради което цялата площ на мозаечните нива не са запазени на едно ниво, а има голямо пропадане. Така че дано мозайката да бъде запазена и минимални да бъдат щетите. Няма начин да нямаме разрушаване на мозайката, няма начин, но тя би могла да се възстанови като е на място като частите са там и консерваторите ще се погрижат и ще я оправят.

Р. П.: А кога очаквате да влезете наистина реално на терен и да започнете дейност след тази активност, която започва да кипи там?

Е. К.: След като огради теренът, за да не влизат хората и веднага влизаме ние. Влизат консерваторите, консервацията ще се извършва под ръководството на доц. Елена Кантарева, тя има опит с малката базилика и предполагам и тук ще бъде същото.

Р. П.: А след като се разкрие този пласт както казахте покрит с пясъчна възглавница и полиетилен, как ще бъде съхраняван докато траят проучвателните дейности?

Е. К.: Докато траят проучвателните дейности теренът ще бъде обграден, затова трябва да бъде ограден теренът, да няма достъп на външни лица вътре и трябва да има и охрана. Това са двете условия, които ние сме поставили и пред общината, и пред фондацията, за да започнат същинските работи.

Още за работата на археолигическия обект чуйте в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53

Жълт код за жеги е в сила за половин България

Жълт код за горещо време и високи температури е обявен в 15 области на страната днес, показва сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология. В Северна България температурите ще са високи в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе. За територията на Южна България жълт код е обявен за областите..

публикувано на 07.07.24 в 07:43

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08