Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновените фонтани в Цар-Симеоновата градина "ще запеят" на 24 май

| обновено на 15.04.15 в 16:36

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще  бъдат открити на 24 май, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.  

Съоръжението е готово и са направени няколко проби и на трите фонтана, но късно през нощта, за да се запази в тайна атракцията. Според Тотев предстои още една нощна репетиция,  за да бъдат пробвани фонтаните заедно с музиката. 

За откриванeто се очаква представители на Европейската комисия. По думите на кмета всички водни площи в парка са възстановени, а в езерото срещу Централна поща ще бъдат пуснати 200 златни рибки. 

Той подчерта, че вложените средства в  градината са 7 милиона лева и досега не е правена такава мащабна реконструкция. За да се гарантира инвестицията и да се запази изграденото,  вечe са монтирани видеокамери за денонощно наблюдение на всички входове на Цар-Симеоновата градина. Разкрити са и два нови щата за  озеленители и поддръжка на осветлението в парка, а обходна денонощна двойка ще следи за реда в градината. 

Общината има готовност, ако  нарушенията и вандалските прояви зачестят, да бъдат монтирани камери и във вътрешността на парка, съобщи още градоначалникът. 

Той откри днес новата зона за игра на шах в парка. Шестте маси, които са заварени с болтове за земята, бяха преместени от пространството до фонтана на Деметра, заради течащия там ремонт. 

Кметът изрази надежда, че клубовете по шах в града ще започнат редовно да организират открити срещи, а мястото ще предизвика интереса на пловдивчани.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

публикувано на 18.09.24 в 14:49

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 14:05

Мъж пострада при пожар в цех в Пазарджик

35-годишен работник е пострадал при пожар снощи в Пазарджик. Горял е цех за преработка на тонер касети, намиращ се в гр. Пазарджик. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че сигналът е подаден минути преди 20.00 ч. снощи.   Пострадалият работник е откаран в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, където е  настанен в..

обновено на 18.09.24 в 13:59

Санират сградата на художествената галерия в Смолян

Енергийно обновяване на сградата на Художествената галерия започва Община Смолян, съобщи заместник-кметът Марин Захариев. Общината е кандидатствала за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост и предложението е одобрено, допълни Захариев. С енергийното обновяване на галерията се цели да се намали с близо 74 % потреблението на..

публикувано на 18.09.24 в 11:13

Седма точка от демокартата на АгроХъб.БГ отваря врати в село Мало Конаре

Нова демоточка на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в стопанството на Десислава и Иван Кабурови в пазарджишкото село Мало Конаре  се открива днес. Демоточката във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови е част от технологичната инфраструктура на ЕЦИХ АгроХъб.БГ, която се изгражда на територията на България по проект,..

обновено на 18.09.24 в 09:40