Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божана Апостолова с рецитал в Драмата

Поетичен рецитал на Божана Апостолова под надслова „ Сама и обща ” ще се състои в Камерна зала на Драматичен театър Пловдив.

  

Известната издателка ще представи личното си творчество, издадено в пет тома от издателска къща „Хермес”. В тях са събрани стихове, автобиографичната „Делнична библия”, съвременни приказки за деца ”Малката Божана” и „Думи от и за” нея. В срещата ще участва и Теодосий Спасосв със своя кавал.  

Божана Апостолова е  български поет, прозаик и издател. През 1992г.  тя основава издателство „Жанет 45”, което  дава предимство на български автори.  Автор е  на 9 стихосбирки,3 романа и 7 книги за деца, преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски чешки и др. езици.  Учредител е на  годишната награда за поезия на името на „Иван Николов”. Създател е на фестивала „Пловдив чете”  и  инициативата „Младият Пловдив чете”. 

За себе си Божана Апостолова казва: „ Знам, че за да оцелееш в такова време, трябва да си белязан с много силен дух, което към мен е Божия милост.” За работата си като издател споделя: „Голямо щастие би било за мен между многото книги, които  издавам,  да се появи нещо силно, изненадващо, значимо.”Между многобройните  награди на Божана Апостолова  са националната награда „Хр.Г.Данов” за „изключителни постижения в областта на литературата, орден "Кирил и Методий” огърлие, орден за заслуги „Петър І”  „Златно перо” на Министерство на културата, „Златна значка” на Националния конвент на експертите , „Аметистова роза” на асоциация „Български книга”, почетен знак на Пловдив.

 За нейното творчество литературният критик проф. Миглена Николчина казва: „Пет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи. Дали са хубави?  Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Събира и задава посоки. И пътища.” Румен Леонидов пише: „Поезията  и е странна, избухлива смес от сърдечен смях и стръвна ярост”,  в отзива на  писателят Ивайло Петров  четем: „ Божана Апостолова успява да преодолее суетата си и да сподели с нас някои интимни истини. Така тя разширява границите на своята искреност, а това е много трудно при спомените за преживяното. Вярваме й, защото гледа на себе си и на света с разума на сърцето си.” 

Цялото интервю с Божана Апостолова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков

Дружеството на пловдивските писатели организира възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков. 27-ми октомври е техният общ рожден ден. „Мисля, че бяхме нещо повече от братя, но по-хубава и по-точна дума в българския език няма”, пише Анастасов в есето си „Моят астрален близнак”. Двамата поети оставиха великолепно..

публикувано на 28.10.24 в 06:19

Преге - предаване за света на книгите, 26.10. - 01.11.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 6 .10.202 4 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Джейн Остин. Мансфийлд Парк. 376 стр., тв. к. 7А, Лист, 2024. Даниел Келман. Измерването на света. 2-ро изд., 256 стр., ок. 4А, Колибри, 2024. Чарлс Мартин. Ловецът на светулки. 400 стр., ок. 4А,..

публикувано на 28.10.24 в 08:00

В "Срещите" за Никос Казандзакис и неговия свят

"Човешката душа е чудо, извор, който блика от калта на плътта, не знае къде отива, нито какво иска, още по-малко защо има неразбираемата и противоестествена мания да се въздига. Да се въздига и да страда".  Никос Казандзакис. С Проф. Мария Шнитер днес в "Срещите" си спомням за този вълшебник на словото 67 години след неговата кончина. Никос..

обновено на 26.10.24 в 11:19

Призрак шества на куклената сцена

„Кентървилският призрак“ от Оскар Уайлд е премиерното заглавие за сезона в афиша на Държавен куклен театър Пловдив. Спектакълът е определен като представление за семейна публика в категорията представления за възрастни, които се играят в четвъртък от 19 ч. А завесата на премиерата ще се вдигне пред зрителите на 31 октомври.  В края на 16ти век..

публикувано на 25.10.24 в 10:59

Изложба в "Люнион" за 100-годишнината на Георги Баев

100 години от рождението на един от най-талантливите български художници Георги Баев отбелязва с изложба с негови картини галерия „Люнион“. Баев завършва живопис в Художествената академия в София в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.. Има десетки самостоятелни изложби и участия в чужбина, множество отличия, почетен член..

публикувано на 25.10.24 в 06:59