Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на ВАС за отмяна на болничните лимити е правилно

Върховният административен съд (ВАС) отмени лимитите на болниците, с които им бе наложено ограничение да работят с твърди бюджети между 90% и 95% от миналогодишните си разходи. 

Съдът спря действието на разпоредби от постановлението на Министерския съвет, с които се налагат ограниченията на болниците, до окончателното си произнасяне по казуса, уточнява mediapool.bg. Определението на съда обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано от Министерския съвет в седемдневен срок.

Припомняме, че лимитите на болниците бяха атакувани пред съда от Центъра за защита правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници, а по-късно от БСП също обявиха, че ще се присъединят към жалбата им, тъй като освен всичко друго решението, с което НЗОК е одобрила бюджетите на болниците, е взето без необходимото по закон мнозинство.

Още за решението на ВАС, болничните лимити и хода на здравната реформа в интервюто на Емил Костов с доц. д-р Димитър Шишков, депутат от РБ, което може да чуете в звуковия файл..


Реформите в здравето се саботират от тези, които не искат да им се „спира кранчето“ на държавните пари, заяви за Радио Пловдив д-р Шишков. Пари се отчисляват към личности и партии, категорич е депутатът от РБ и  добави, че след решението на ВАС ще има подводни камъни за реформите


Големият проблем и причината за слагането на лимити на болниците от МЗ и 
е свързан с липсата на пари в НЗОК. Колкото и да искаме да вървят  нещата, в Касата пари няма. Има болници с големи делегирани бюджети и да се оправят, и други – почти без бюджети. Всичко е свързано с  политическите сили, които стоят отзад и принуждават шефовете на НЗОК да  определят тези бюджети. Именно по тази причина беше наложена тази рестриктивна мярка с лимитите.


Това коментира още за Радио Пловдив  доц.д-р Димитър Шишков от РБ, член на здравната 
комисия в парламента, новината за решението на ВАС да отмени лимитите за болниците, като подчерта, че това решение води до "подводни камъни" за  планираните реформи.

В момента се борим с „натвореното“ от предишните правителства, каза той и изброи неограничено разкриване на болници, несъобразени с нуждите на региона и населението и неограничено раздаване на пари на близки на политическите кръгове. Аз затова предложих комисия за разследване на болниците с най-големи задължения, но ГЕРБ и ДПС я отхвърлиха. Защо не пожелаха да направят комисия, попита риторично доц. д-р Шишков.

По думите му, някои хора прекалено много искат да ликвидират идеите на министър Москов и да няма реформа. Но въпроси като защо са 45 болниците в Пловдив и областта, 98 – в София и една-единствена във Видин, защо бюджетът на болница „Иван Рилски“ е 4 пъти по-голям от този на УМБАЛ в Стара Загора са много важни въпроси. Те показват, че има настъпване на интереси, свързани с пари, категоричен бе депутатът.

Шишков подчерта, че както важат в целия свят, правилата ще започнат да важат и тук, въпреки че се саботират от заинтересованите лица, които се страхуват да не им бъде „спряно кранчето“ на държавните пари, които текат към тях от болниците и от фармацевтичните компании. На всички ни омръзва парите за здраве да се увеличават десет пъти за последните години, а качеството да става все по-зле, да се отчисляват пари от 
здравеопазването към определени личности и партии. Ясно да кажем: има мафиотски организации, които поддържат това статукво, категоричен бе Шишков и допълни, че решението на ВАС от юридическа гледна точка е правилно, но абсолютно неправилно за това, което в момента се случва в системата и в контекста на нуждата от дълбоки реформи.

Моята идея винаги е била да няма делегирани бюджети и пациентите да „водят“ парите след себе си, а не обратно – да се дават пари и после да се чудим как да свържем двата края. За съжаление, и вчера на здравна комисия в НС, но и след днешното решение на ВАС ще има подводни камъни за реформата тази година и за намеренията за догодина, коментира доц. Шишков. Пак няма да се контролират финансовите разходи, пак няма да се знае колко се плаща за лекарства и консумативи и ще се харчи „едно към гьотере“, поясни ситуацията той.

Депутатът от РБ подчерта, че независимо че се обжалва всяко намерение за реформи, екипът на МЗ и РБ работят активно по въвеждането на здравната – да се знае на конкретното население в областта колко и какви лекари са му нужни и да се сключват договори само с тях, не с всички, и по ясни критерии. Тогава ще има сериозна регулация, обясни Шишков. За да се стигне до правила и изчистване на средата, да се стигне до сигурност за цялото ни общество, трябва да се мине през непопулярни реформи, категоричен бе депутатът от РБ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14