Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дни на музиката в Балабановата къща” събира виртуози от цял свят

Снимка: www.aspekti.info

Шестото издание на международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” ще събере в Пловдив едни от най-известните музиканти в света. Откриването е на 26 май в Концертна зала, където ще свирят най-големият български пианист Евгени Божанов и немският виолончелист Валентин Радутиу, съобщи артистичният директор на фестивала Мила Павлова.

За първи път ще има нов формат – това е предаването „Нощни птици” на БНТ, което ще се излъчи на 28 май от Балабановата къща. Ще бъде включена и нова локация – Малката раннохристиянска базилика, където ще звучат ангелските гласове на хор „Гаудеамус” на 6 юни.

За първи път в България ще свири оркестърът на Сардиния, чиито почетен президент е носителят на Оскар за музика Енио Мориконе. Събитието ще се състои на 7 юни в Дома на културата, където ще бъдат обявени и носителите на 3-те стипендии за талантливи български деца музиканти, сред които е и пловдивско дете, обясни Мила Павлова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фестивал "Шоко Арт" се провежда в парк "Каменица"

Фестивал на шоколада "Шоко Арт" ще се проведе тази събота, на 5 октомври, сутринта в парк „Каменица“, район "Източен" в Пловдив.  В тазгодишното издание на шоколадовия фестивал са поканени майстори сладкари да изработят най-дългия шоколад. Всички присъстващи, деца и гости на събитието ще имат възможност да опитат от гигантското лакомство, което ще..

обновено на 05.10.24 в 08:16

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04