Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Службите действат конюнктурно

Христо Христов

Сред актуалните теми е заповедта на военния министър за разсекретяване на досиетата на служба „Военна информация”, която предизвика взрив от коментари в интернет, както сте забелязали вероятно и вие.

 Голяма част от тези коментари изтълкуваха като удар срещу националната сигурност, други пък като очакваното най-накрая логично решение за скъсване с грешките на тоталитарния режим, а трети – като опит за отвличане на вниманието от значимите в държавата теми и подмяната им с други псевдо проблемни. Доколко обаче една от тези версии се оказва истинската  според събеседника, когото сега търся не случайно – това е разследващия журналист Христо Христов, който е и собственик на сайт „държавна сигурност.сom”. Здравейте, г-н Христов.

Христо Христов: Добро утро на вас и на слушателите.

Р. П.: Как ще коментирате тази поредна стъпка в опит да бъде хвърлена светлина върху тоталитарното минало на страната ни?

Х. Х.: Първо да започна с едно уточнение – не става въпрос за разсекретяване и прехвърляне на архив на служба „Военна информация”, а на архив на бившите разузнавателни структури на Българската народна армия. Архивът на съвременното разузнаване няма нищо общо с архива до 1989 г. Трябва да се прави тази разлика, защото хората веднага си задават въпроса „Ама как така тази служба, която представлява съвременното военно разузнаване ще прехвърля архив на Комисията по досиетата. Комисията по досиетата и по закон изобщо не се интересува от архива на съвременното разузнаване.

Р. П.: Много необходимо уточнение направихте, тъй като голяма част от хората, които са били ангажирани с тази работа преди 1989 г. част от тях продължават да работят и то успешно и в интересите на страната.

Х. Х.: Дали е успешно или не – това е въпрос на дискусия и на факта, че в продължение на четвърт век двете разузнавателни служби съвременни – служба „Военна информация” и Националната разузнавателна служба работят без устройствени закони т. е. без контрол. Но това е друга тема и е извън задължението им да предадат архивите на тоталитарните комунистически служби, на които са наследници – на Първо главно управление на Държавна сигурност и на разузнавателното управление на Генералния щаб на Комисията по досиетата.

Между другото, забележете кои са против изпълнението на закона, защото това е изпълнение на закона – това нито военния министър си го е измислил, нито Комисията по досиетата е с някакви свръх огромни правомощия, които дайте сега тук да вземем всички възможни архиви и т. н., това е голямата обществена заблуда, която противниците на отварянето на досиетата се опитват да внушат на обществото в момента – това са хора от средите на БСП и както видяхме и от средите на АБВ. Но нека да ви попитам – кога беше приет този закон за досиетата, който военния министър изпълнява сега? Спомняте ли си?

Р. П.: Ако не се лъжа  2006 г.

Х. Х.: Точно така. Кой управляваше тогава? Същите тези хора. Това е закон. Това, което прави в момента военния министър е – изпълнява закона на тройната коалиция, в която между другото външен министър беше г-н Калфин, аз не знаех, че той толкова разбира от досиета, социален министър е, така малко ми напомня историята на Уди Алън „зъболекарите ако бяха импресионисти”, ако социалните министри разбираха толкова от досиета значи те са си сбъркали постовете, това между другото е в кръга на шегата. ...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08