Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ провокира мнозинството, подкрепяйки Местан за 100% мажоритарен вот

Оценка на участието на АБВ в управлението на страната и позицията на партията по предстоящия референдум за промяна на изборните правила направи лидерът на партията Георги Първанов. 

Пред партиен форум в община „Марица” той обяви и  сходство между сегашния правителствен модел и тройната коалиция.

Според Първанов, при формулирането на въпросите за референдума, който предлага  - Росен Плевнелиев не  е пожелал  или не посмял да определи колко точно да са мажоритарно избираните депутати в българския парламент.

Затова той ще  преложи на парламентарната група на партията да подкрепи предложение на ДПС за 100 процента мажоритален вот,  като отговор на интелектуалното предизвикателство на Лютви Местан, а ако то не се приеме ще настоява за подкрепа на схемата - 50 на 50.

Първанов обяви, че партията му е ще подкрепи задължителното гласуване, за да се неутрализира купеният воту койтое голямо бедствие за българската политика .

Според АБВ избирателната бариера за признаване на валидност на референдумите трябва да се намали от 50 на 40 процента гласували.

Георги Първанов отговори  на критики от останалата в опозиция БСП за участието на партията му във властта.  По думите най- лесно се прави лява политика, когато има барикади, но опонентите му не трябва да забравят, че същия модел на партньорство между леви и десни е имало и в тройната коалиция, която именно е приела социално несправедлевия, по думите му, плосък данък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Мъжът, подпалил пожара край Стрелча, варил компоти на двора

Установен е причинителя на пожара в стрелчанското село Свобода. Това е собственик на имот в землището, който също е изгорял в разбушувалото се бедствие. То е възникнало първо в жилище на изхода от село Свобода по посока към съседното Попинци. Пожарът бързо се прехвърлил и в съседния имот, където обхванал необитаема къща, собственост на 59-годишна..

публикувано на 24.06.24 в 13:03