Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция пази достойнство, а който спазва правила - няма ли такова?!

Резултатите от гръцкото "Охи" и отражението върху регионалната и общоевропейска политика коментира в интервю за Радио Пловдив бившият външен министър Надежда Нейнски.

Според нея Европа не може да си позволи да превърне Гърция в прецедент, това би означавало да се сложи край на цялата солидарност отговорността, защото ЕС не е само общност на споделени права, но и на поети ангажименти и правила.

Гърците говорят за достойнство, но тези които спазват правилата - нямат ли достойнство - пита в интервюто бившият външен министър. 

По думите и с цялото си поведение премиерът Ципрас е показал, че иска пари, но не иска да прави реформи и иска да продължи да трупа дългове, въпреки че обвинява предшествениците си за това , че са ги натрупали.

Надежда Нейнски коментира и наличието на  има втори план в ситуацията с Гърция, за който на този етап не се говори много.

Кредитори на южната ни съседка са не само банки, но и държави- например Германия -  тогава и те трябва да проведат референдуми дали са съгласни Гърция да не им върне пари.

Оставката на финансовия министър Варуфакис показва, че не са целели действителни преговори, а нагнетяване на напрежение е още една от тезите на Нейнски.

Що се отнася до потенциалните възможности за ефект на доминото, тя отговори, че това ще зависи от начина, по който ЕС ще преговаря ще покаже дали може да защити позицията си, че "Когато пиеш- си плащаш".

У нас гръцката криза ще повлияе на икономиката заради многото гръцки фирми, които работят в България, но във вътрешнополитически план ефектите ще се проектират не пряко, а  през това как ЕС ще отиграе ситуацията - прогнозира Надежда Нейнски.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27