Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затварянето на банките в Гърция беше авантюризъм

Има споразумение между ЕС и Гърция за кредитирането на Атина. Ангела Меркел съобщи, че за три години спасителният пакет за Гърция включва 82 – 86 млд. евро. Двете споразумения са коренно различни. Онова, на което гърците казаха НЕ, е по споразумение от 2011 година, това е трети спасителен пакет, който е коренно различно споразумение, коментира пред Радио Пловдив финансистът Емил Хърсев.  
Без споразумение с кредиторите гръцката икономика беше заплашена с криза, каквато помним в България през  91 – 93- та година  и 96 - 97-ма година. Единственият начин да се предотврати подобен срив е споразумение с кредиторите.  Всички мерки, които са залегнали в днешното споразумение са обсъждани и досега. Няма нищо ново като изискване. Сега се предлага една по- твърда организация, каза Хърсев. Договорената програма е успех за Гърция, за трети пореден път, което е европейски рекорд. Успех е също и за Европа, която не остави страна – членка да се спасява сама, добави той. 

Банковата ваканция е невероятно опасно решение, предупреди Хърсев. В Гърция продължава твърде дълго и става опасно, фирмите не могат да се разплащат, не могат да получат парите си. Това ще доведе до прекратяване на договори. Тази мярка може да съсипе цялата икономика на Гърция, подчерта финансистът.  Според него преди да затвориш банките, трябва да знаеш как и кога ще ги отвориш. „В Гърция ги затвориха, без да знаят как ще ги отворят. Това беше един авантюризъм”, коментира Емил Хърсев. 
По думите му  ЕЦБ може да осигури необходимата ликвидност на банките в Гърция. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив се нуждае от подземни и многоетажни паркинги

Докъде стигна изграждането на нови места за паркиране в централната част на Пловдив и особено идеята за многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК – разказа пред Радио Пловдив кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.   На първо място, вече е готов големият паркинг на бул. „Източен“ и „Шести септември“, като до дни предстои неговото..

публикувано на 14.06.24 в 11:15
Доц. Алексей Пампоров

Заради стигмата към ДПС ГЕРБ се опитват да не управляват с тях

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира новото управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Доц. Пампоров смята, че единствената изненада от вота..

публикувано на 14.06.24 в 10:13

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21