Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Супер шоколад с мая за бира - възможно ли е?

Снимка: БГНЕС

Белгийски изследователи от университета в Льовен използваха мая от пивоварната индустрия, за да подобрят значително вкусовите качества на нов вид шоколад. Те са заложили на закваската от вида Saccharomyces cerevisiae, за производството на „супер шоколад“ с ненадминати вкусови качества.

Ръководителят на екипа д-р Верстепен е установил, че вкусът на кафявото изкушение се формира, когато лепкавата бяла пулпа, покриваща какаовите зърна, започне да ферментира по време на сушенето. След като бъдат набрани, какаовите зърна се поставят в големи дървени кутии или се разстилат на земята, за да изсъхнат. При този процес по тях избива доста неапетитна бяла пулпа, съдържаща захари, протеини, пектини и малки количества лигнин и хемицелулоза. Микроби от околната среда започват да консумират пулпата чрез ферментация.

Разликата в микробите от различните ферми правят и различен вкуса на шоколада. Д-р Верстепен обяснява, че някои микроби произвеждат лоши аромати, които проникват в зърната и по този начин влошават вкусовите свойства на лакомството. Други микроорганизми не консумират изцяло пулпата, което прави зърната трудни за обработка.

И именно в този процес се е намесила маята за бира. Изследователите пробвали 1000 разновидности на щама Saccharomyces cerevisiae, докато установят кой дава най-добри резултати. Той осигурява най-добър аромат и предотвратява поникването на гъбички по суровината. По този начин производителите си осигуряват най-добрите вкусови качества от всяко отделно зърно какао.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Димитър Кузманов продължава след обрат в Хамбург

Втората ни ракета при мъжете в тениса Димитър Кузманов започна с победа участието си на чалънджъра в Хамбург, който е в зала и от категория 50. Българинът направи обрат срещу участващия с „уайлд кард“ представител на домакините Мика Петкович и се наложи след 2:6, 6:2, 6:4 в двучасов двубой. В откриващия сет 32-годишният Кузманов взе първия гейм, но..

публикувано на 21.10.25 в 17:58

Георги Кабаков с ново назначение в Европа

Водещият български футболен съдия Георги Кабаков получи шести международен мач през сезона, след като УЕФА го назначи за ръководещ на срещата от третия кръг на основната фаза на турнира Лига Европа между Макаби Тел Авив (Израел) и Мидтиланд (Дания). Заради политическата обстановка в Израел, срещата на 23 октомври ще се играе на стадиона в Бачка Топола..

публикувано на 21.10.25 в 17:55

Димитър Димитров поема Ботев (Пд)

Димитър Димитров ще бъде новият старши треньор на Ботев (Пловдив), съобщиха в официално изявление от футболния клуб. Специалистът ще подпише своя договор с “жълто-черните” на 17 ноември, когато официално ще поеме “канарчетата”. “Привърженици на най-стария футболен клуб в България, Ръководството на ПФК Ботев Пловдив официално обявява, че нов старши..

публикувано на 21.10.25 в 10:02

Шест медала за таекуондостите на АСТК „Тракия"

Шест медала извоюваха пловдивските таекуондости на АСТК „Тракия“ на Световното първенство по Таекуон-До ITF в Йезоло, Италия. Медали спечелиха: Лилия Митрева – 3-то място Спаринг жени до 62 кг. Тодор Ангелов – 2-ро място Спаринг ветерани до 78 кг. Петър Грошев - 1-во място Отборно Специална техника юноши младша възраст; Росица Благоева – 1-во..

публикувано на 20.10.25 в 17:57

Локомотив поднови тренировки преди "железничарското" дерби

След близо 36-часова почивка футболистите на Локомотив Пловдив подновиха днес тренировъчните занимания. Черно-белите стартираха подготовката си за предстоящото "железничарско" дерби срещу Локомотив (София). Двубоят от 13-ия кръг на Първа лига е в петък (24.10) от 20:00 часа на стадиона в столичния квартал "Надежда". Локомотивци са на четвърто място в..

публикувано на 20.10.25 в 17:52