Белгийски изследователи от университета в Льовен използваха мая от пивоварната индустрия, за да подобрят значително вкусовите качества на нов вид шоколад. Те са заложили на закваската от вида Saccharomyces cerevisiae, за производството на „супер шоколад“ с ненадминати вкусови качества.
Ръководителят на екипа д-р Верстепен е установил, че вкусът на кафявото изкушение се формира, когато лепкавата бяла пулпа, покриваща какаовите зърна, започне да ферментира по време на сушенето. След като бъдат набрани, какаовите зърна се поставят в големи дървени кутии или се разстилат на земята, за да изсъхнат. При този процес по тях избива доста неапетитна бяла пулпа, съдържаща захари, протеини, пектини и малки количества лигнин и хемицелулоза. Микроби от околната среда започват да консумират пулпата чрез ферментация.
Разликата в микробите от различните ферми правят и различен вкуса на шоколада. Д-р Верстепен обяснява, че някои микроби произвеждат лоши аромати, които проникват в зърната и по този начин влошават вкусовите свойства на лакомството. Други микроорганизми не консумират изцяло пулпата, което прави зърната трудни за обработка.
И именно в този процес се е намесила маята за бира. Изследователите пробвали 1000 разновидности на щама Saccharomyces cerevisiae, докато установят кой дава най-добри резултати. Той осигурява най-добър аромат и предотвратява поникването на гъбички по суровината. По този начин производителите си осигуряват най-добрите вкусови качества от всяко отделно зърно какао.
Днес легендата на Локомотив (Пловдив) и България Христо Бонев празнува своя 78-ми рожден ден! Той е роден на 3 февруари 1947г. в Пловдив. Записва 426 мача с екипа на Локомотив, в които отбелязва 185 гола. Той става вицешампион с родния си клуб през 1973 г. и бронзов медалист през 1969 и 1974 г. Носител е на Купата на Съветската армия (1983). Става три..
Вицепремиерът на България Атанас Зафиров награди част от шампионите на Държавното първенство по таекуондо, което се проведе този уикенд в зала „Сила“ в Пловдив. Зафиров поздрави всички присъстващи и състезателите, като пожела на шампионите още много успехи. „За мен е изключително голяма чест да бъда днес тук сред вас на това Държавно първенство, което..
Представителният отбор на Локомотив (Пловдив) загуби последната си проверка от зимната подготовка. „Черно-белите“ отстъпиха с 0:2 на полския Арка (Гдиня). Двубоят се състоя на терените на „Фанатик“ в Белек, като „жълто-сините“ стигнаха до победата след две попадения през първата част. Днес възпитаниците на Душан Косич се прибират в Пловдив. В турция..
Ботев (Пловдив) няма да пострада ог санкциите срещу мен, които са напълно неоснователни и скоро ще паднат. Това заяви собственикът на клуба Антон Зингаревич на специална пресконференция чрез видеовръзка. "Това не е просто футболен клуб, а дружество. Откакто закупих акции в клуба, досега сме постигнали растеж – имаме приходи от 10 милиона. От деня, в..
Локомотив (Пловдив) подписа договор с Боян Милосавлиевич. Вратарят е четвъртото ново попълнение на „черно-белите“ за тази зима. Той е с контракт за година и половина. Боян Милосавлиевич е роден на 31 юли 1998 г. в Баден, Швейцария. Юноша е на ФК Цюрих. Състезавал се е за тимовете на Ксилотимбу, ПАЕКК Кирения, АЕЗ Закакиу. За последно е бил част от тима..