Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът е "за" новата наредба за категоризация на заведения и хотели

За изискванията, които поставя новата наредба за категоризация на заведения и хотели е разговорът с Пантелей Немцов – председател на Регионалната туристическа асоциация „Родопи”. 

Пантелей Немцов: Новите минимални изисквания се класифицират по пет показателя – изисквания към изграждането, към обзавеждане и оборудване, изискване към обслужване, изискване към предлагане на услуги в туристическия обект и петото, най-важното, това е образованието, професионалната квалификация и езиковата квалификация на персонала на туристическия обект, т. е. на пето място е посочено, но за мене и за хората от бранша това е най-важно, защото, когато персоналът е квалифициран той е в състояние да даде услугата, която се определя в тази наредба.
 

Р. П.: А лесно ли се осигурява такъв персонал?

П. Н.: Не, за съжаление. В последните години се скъса тази връзка и за съжаление кадри, които отговаряха на тези изисквания малко по малко или се отдръпнаха от туризма или отидоха в чужбина и в момента туризмът изпитва глад за кадри и затова посочвам, че много трудно намираме кадри.

Р. П.: Ще доведе ли влизането в сила на наредбата до повишаване на цените за някои от ресторантите и хотелите и до прекатегоризирането на други заведения и места за настаняване?

П. Н.: Не би трябвало, защото хотелската база е на доста високо ниво и тя е обзаведена с машини и съоръжения последен вик на модата. В крайна сметка, който не отговаря на новата наредба може би ще се наложи да се вкарат допълнителни инвестиции, за да може хотелската база да хармонизира с тази наредба и това, което е приложение към тази наредба, т. е. вече имаме правила, в които са най-подробно описани какво точно трябва да представлява всяко едно място за настаняване и заведенията за хранене и развлечение.  И все пак в крайна сметка, когато имаш една категоризация тя е първото нещо, което дава на туриста една увереност, че тук може да бъде посрещнат добре и да бъде обслужен добре и вече впоследствие ако този турист е доволен той остава предан гост.

Р. П.: Да ви попитам какво мислите за забраната за дивото къмпингуване, тъй като в планината има много такива случаи и кой трябва да контролира спазването на наредбата, когато тя влезе в сила?

П. Н.: Това е в момента двусмислено. То се проявява най-вече от проблемите по черноморското крайбрежие, при нас също се наблюдават тези процеси, но те са единични случаи, но като се има предвид, че собствеността е най-различна – горски фонд, частни територии, кооперативни територии, общински територии, от тук произтича и проблемът с координирането и най-вече с контрола върху дивото къмпингуване като беше наречено.

Р. П.: А кой ще го контролира?

П. Н.: Би трябвало да го контролира собственика на съответната територия, но като цяло това е много трудно, защото тези собствености, които ви ги изброих, те се преплитат и това е сложно, защото вие може да преминете през един общински имот и да отидете в частен и обратно – да отидете от общински в горски фонд и тогава вече общината няма задължението да контролира горския фонд и съответно горският фонд не се занимава с територията на общината, така че това е доста комплицирано.

Р. П.: Накрая да ви попитам за единния телефонен номер – 9 девет – за рецепцията – това ще изисква ли особени капиталовложения за бизнеса, наистина ли се налага да има единен номер?

П. Н. Първо, налага се, налага се, това е за удобство и за обслужващия персонал, и за клиентите. Ще се наложат някои допълнителни средства, но те ще се изразят в софтуера  на съответната телефонна централа, т. е. няма да бъдат капиталови разходи от сериозен мащаб, просто ще се промени софтуера към обслужващата фирма.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Необяснимо е как опитни пилоти ще направят грешка

Не мога да си обясня как двама опитни пилоти с достатъчно часове нальот, особено майор Димитров,  могат да допуснат такова отклонение от заданието. За мен това е недопустимо – да слязат на такава малка височина - 168  метра. Това е изключително ниско. На върха на околните тополи е. Необяснимо е“.  Това коментира военният експерт и  журналист..

публикувано на 15.10.24 в 16:56

Жените над 40 години да се изследват за рак на гърдата

Октомври е Месецът за профилактика на рака на гърдата у нас. На 19 октомври е Световният ден за борба с рака на гърдата.  Безплатни прегледи за всички жени, се провеждат през целия месец октомври  в Клиниката по лъчеление на УМБАЛ „Свети Георги“, това става всеки ден от 08:00 до 12:00 часа в клиниката, на адрес на бул. "Васил Априлов"  15А...

публикувано на 15.10.24 в 13:52
Румен Гълъбинов

Размерът на бюджетния дефицит може да се оптимизира

Реалистична ли е прогнозата за 18 млрд. бюджетен дефицит за 2025 година  и кои са основните рискове за бизнес средата в страната в контекста на очакваното повишаване на минималната работна заплата, присъединяването към еврозоната и опасността България да загуби над 1,5 млрд лева от безвъзмездните европейски средства. Според икономиста Румен..

публикувано на 15.10.24 в 11:17

Трудовият пазар не предлага условия за незрящи хора

През 1980 г. по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите 15 октомври се обявява за Международен на Белия бастун. За първи път идея за въвеждане на белия бастун като отличителен знак за слепи се дава през 1930 г. в Париж. Същата година той се популяризира в Америка, като се създава Асоциация в подкрепа на белия..

публикувано на 15.10.24 в 10:15

Вторият ешелон на МОСВ е сред виновните за контрола на въздуха

Системата за измерване на въздуха в България е опетнена, злепоставена, изложена, развалена, орезилена, ... каквито са българските значения на чуждицата „компрометирана“ – и не отчита коректно замърсяването. А тя е такава в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околна..

публикувано на 14.10.24 в 17:17