Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ на учените в Пловдив

| обновено на 25.09.15 в 17:05

Четири висши училища в града – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”, Медицинският университет, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство организират Юбилейната десета  Нощ на учените.  


Старт на събитието, което този път е посветено на Годината на светлината, ще даде ректорът на ПУ проф. Д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория  на висшето учебно заведение с представяне  на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”. Гост на инициативата ще бъде младият и талантлив български диригент Йордан Камджалов. 

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии канят пловдивчани на среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ-Пловдив” и дебат  „Книжката или мишката – реален или виртуален университет?”, благотворителен базар и изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и на пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател” За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион от 19 ч., а час по-късно  гражданите са поканени на фолклорния концерт  „Нека искри светлина” на Римския стадион с шедьоври на българския музикален и танцов фолклор. 

Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад.  Милчо Василев.  Финал на форума ще бъде светлинното шоу „Еволюция на светлинните технологии”, представено от преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Нощ на учените е мрежово събитие, което се провежда по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света, между които и 6 български,  по проект „Европейска нощ на учените 2015”-К-ТRIO 2. Повече чуйте от звуковия файл - интервю с доц. д-р Петя Бъркалова  - координатор на проекта на ПУ "Паисий Хилендарски".

Д-р Севдалина Ламбова стана носител на наградата "Най- добър млад учен". Церемонията по премирането е част от проявите на Медицинския университет в Пловдив. Как се съвнестяват лекарската практика на ревматолог с научната кариера  - чуйте в интервюто с д- р Ламбова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само за няколко часа 10 опита за ало измами в Панагюрище

Общо десет са опитите за телефонни измами, засечени от сутринта в град Панагюрище, съобщи Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Във всеки един от случаите става въпрос за възрастни хора, а обажданията са към стационарните им телефони. Вариантите на измамата са два - обаждат се и съобщават за болен или пострадал роднина...

публикувано на 21.10.24 в 16:10

Източната порта на Филипопол вече посреща туристи

Източната порта на Филипопол вече е отворена за посещения и достъпът през турникетите е свободен. Вече приключват  довършителните работи на Небет тепе, предстои приемането на извършените дейности и становище за отваряне на Небет тепе. Двата обекта са включени в един общ проект, но са с отделни разрешителни за строеж. Днес мина..

публикувано на 21.10.24 в 15:33

EVN започна поетапно пускане на парното в Пловдив

От днес EVN Топлофикация стартира отоплителния сезон в Пловдив.  Дружеството започва поетапно подаване на топлинна енергия за всички свои битови и стопански клиенти с оглед понижаването на температурите и за комфорт на своите клиенти.   Пускането на отоплението ще се осъществи поетапно в следната последователност: -   детски и здравни..

обновено на 21.10.24 в 14:08

ВиК обеща водоноска за Добростан, останал от седмица "на сухо"

Водоноска ще осигури ВиК-Пловдив в асеновградското село Добростан заради липса на вода във високите части на селото. До мярката се стигна, след като жители на селото се оплакаха в социалните мрежи, че в населеното място от седмица няма вода. В селото има режим, но през миналата седмица чешмите са пресъхнали изцяло. Говорителят на ВиК Йордан Чемишев..

публикувано на 21.10.24 в 14:00

Пловдив ще се бори с праха и мръсния въздух с нови зелени мерки

Зелената система в Пловдив ще бъде подменена с подходящи видове, тъй като съществуващите от 50 – 60 години видове не улавят достатъчно запрашаването в града. Това съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.  Той посочи, че ще бъдат залесени междублокови пространства и кални петна, които са естествен разпрашител на..

публикувано на 21.10.24 в 13:36