Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Догодина битовата газ поскъпва двойно, зареждаме на газстанциите

Георги Търновалийски
Снимка: БГНЕС

: От 1 януари 2016 г. потребителите ще имат право да зареждат бутилки с газ за битово потребление на бензиностанциите, но цената  на газта ще се увеличи повече от два пъти. 

Това предвиждат приетите на първо четене в НС промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въвежда  акциз и за битовата газ, съобщи  на пресконференция пловдивският депутат от БСП и член на бюджетната комисия Георги Тъновалийски.

Според него драстичното увеличение на акциза на горивата за отопление ще бръкне в джоба на крайния потребител и бизнеса.

„ Досегашното задължение бутилките да се пълнят в специализирани обекти с обучен персонал  отпада, а връщането на възможността за пълнене на бутилки на газстанциите е опасно", коментира народният представител. 

От нула лева газът за бита ще се облага с 340 лева за тон. Според Търновалийски цената за крайния потребител ще скочи минимум два пъти. Бутилки за газ ще могат да пълнят на всички бензиностанции, но това крие още три риска. „Първо, опасност за хората и за операторите на бензиностанциите, второ - за екологията и трето - за специализираните предприятия, които инвестираха 50 млн.лв и осигуряват работа на 600 човека” –  стана ясно от думите на Търновалийски.

Промените предвиждат и вдигане на акцизът върху цигарите, като поскъпването ще засегне минимално евтините марки и повече -  по-скъпите. Идеята е да влезнат повече приходи в хазната,според вносителите от Министерство на финансите в резултат на новите ставки в бюджета се очаква да постъпят допълнително 71 млн. лева. 

Според  Георги  Търновалийски, това са необосновани очаквания и няма да доведат до реални резултати. „Нито контрабандата на цигари ще намалее, нито повече пари ще бъдат събрани. Не го изисква и фиска в момента", коментира депутатът. 

Той е категоричен, че вдигането на акциза на цигарите обслужва оппределени кръгове и е лобиско.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14