Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското здравеопазване стигна дъното

"Не може да се търгува със здравето на хората. Медицинската помощ трябва да се приближи към пациента". 

Това каза в интервю за Радио Пловдив академик, проф. д-р  Миладин Апостолов, председател на Българското дружество по история на медицината  и президент на Балканската асоциация по история и философия на медицината (БАИФМ). Той откри в Медицинския университет в Пловдив Шестия Балкански конгрес по история и философия на медицината.

По думите му след толкова години на реформи, българското здравеопазване е стигнало дъното и е време да си припомним идеите на създателя на медицината Хипократ..

„Не може личните лекари да са търговци, болниците търговски дружества, да има пътечки и пътеки. Това отдалечава хората от добрата медицина”, посочи академик Апостолов. Той е категоричен, че реформата е сбъркана.

 „Трябваше да се намери вариант, при  който да запазят добрите неща от старата система на „Семашко” и да се впишат в пазарните условия, като се почерпи от английския опит”. Такава е била препоръката и на СЗО през 1990 година, когато са започнали реформите, разказа академик Апостолов

Според него идеята за „данък вредни храни” е поредната „измишльотина”.

 „С административни мерки, с груби забрани, нещата не могат да се оправят. Необходимо е хората да се информират, контролът да е качествен и всеки да знае кое е вредно за неговото здраве и сам да прецени", категоричен е академикът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

При джипитата и в аптеките в Пловдив противогрипни ваксини няма

На общопрактикуващите лекари в Пловдив все още нe са доставени противогрипни ваксини .  Официално никой не е дал информация къде се случва забавянето.  Това съобщи председателат на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров . Пред Радио Пловдив той посочи, че фирмите, които доставят ваксините са две..

публикувано на 09.10.24 в 07:55

Някой се страхува от приемането на Закон за сценичните изкуства

Схемата за източване на театрите в Разград и Смолян ще стане по-ясно след включването на всички проверки, които текат от Инспекторатите към Министерството на културата и към Министерския съвет, смята Диана Андреева от „Обсерваторията по икономика на културата". На този етап за нея звучат странно обвиненията на прокуратурата и пускането под..

публикувано на 08.10.24 в 16:43

Липсата на кабинет и бюджетната каша бавят "украинската помощ"

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на  финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т. нар.„украинска помощ“. Проблемите с изплащането рефлектират  и върху всички земеделски стопани в България. Най-сериозният проблем е липсата на редовен кабинет . Един кабинет поема ангажименти към..

публикувано на 08.10.24 в 16:15

Ако имаме казус за решаване с младите хора, той е в нас

"С годините професионална работа установихме с колеги, че един от основните проблеми в личностното развитие на младото поколение са точно тези с възпитанието. Децата умеят да се образоват, родителите са достатъчно грамотни, за да направят това, но когато стане въпрос за възпитание като поведение в професионална среда, защото всички сме социални..

публикувано на 08.10.24 в 08:56

Българските политици масово са страхливци

Ограниченията спрямо обществените медии при отразяване на предизборната кампания са все по-анахронични и все по-неадекватни на съвременната ситуация, която най-малкото се отличава с изключително виска степен на скандалност и реч на омразата между самите политици. Това заяви в програма "Ден след ден" медийният експерт, културолог и преподавател..

публикувано на 07.10.24 в 16:12