Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте мандатите в новия Общински съвет на Пловдив, преференцията работи

| обновено на 27.10.15 в 16:40

Общинската избирателна комисия разпредели мандатите в 51- местния Общински съвет на Пловдив. ГЕРБ ще има най- многочислената група с 18 съветници, следва Патриотичният фронт с 9 мандата, а с по шест са Реформаторският блок и "Съюз за Пловдив". С петима съветници остана БСП, с четирима БЗНС „Александър Стамболийски“ и с трима "Кауза Пловдив". Най- много преференции има в  листите на Реформаторския блок и на БСП

Вместо с 19 съветници, както досега, партия ГЕРБ ще разполага с един по- малко. За да си осигури мнозинство ще бъдат нужни още минимум 7 гласа. Най- голямата изненада в листата на ГЕРБ е изкачването на бившия кмет и дългоговишен син функционер Спас Гърневски от 24-то на 3-то място. Кой точно ще бъде съветник ще стане ясно след балотажа, защото сега  на първите места са Иван Тотев и  шестимата кандидати за районни кметове. Мандатът си повтарят Радослава Ташкова, Атанас Узунов, Спартак Николов, Даниела Дженева, Гошо Къчков.

 

Листата на Патриотичния фронт води Славчо Атанасов, който независимо от резултата от втория тур ще отстъпи мандата си, защото се връща в Народното събрание. Сред деветимата, които ще представляват  патриотите, са доайенът и на предишния съвет Лилия Учкунова и колегите й Слави Георгиев, Илко Илиев Камен Шишманов, Александър Сиди, Стефан Послийски. Единствената преференция е свързана с номера на бюлетината като така 24-тата Нина Гьошева изпреварва съпартийците си.  

Най- разместена е листата на Реформаторския блок, където преференциалният вот е сработил най- много. Водач е Здравко Димитров, който също се връща в парламента. По този начин той ще осигури място в общинския съвет на лидера на ДСБ Пепа Деведжиева, която от второ място беше изтласкана на седмо в листата. Заради феномена 19 – 19 на второ място е Коста Хаджиев. Изненадващо също от 8-мо място на трето излиза Айри Фейми Мурад от партията на Корман Исмаилов. Четвърти става Ангел Ангелов, пета Савина Петкова. На следващото място е бившият шеф на Онкодиспансера д-р Калин Калинов.

Само едно разместване има в листата на "Съюз за Пловдив", водена от Дани Каназирева, която ще бъде трети мандат съветник. Останалите петима са Гергана Стоянова, Владимир Кисьов, Евелин Парасков, димитър Чолаков и Вихра Ерамян.

Изцяло разместена е листата и на БСП. Водач е Георги Гергов, който все още не е решил дали ще запази мандата си. След преференция петият доц Ангел Иванов става втори, на трето място е директорът на Езикова гимназия "Пловдив" Николай Радев, който беше шести, на четвърто и пето място са съответно седмата и осмата в листата Петя Манев и Теодора Халачева.

Четирима съветници влизат от листата на БЗНС "Александър Стамболийски". Поредни  мандати печелят адвокат Георги Колев и Петър Петров, трети е синът на спортиста Атанас Търев – Кирил и четвърти е Димитър Георгиев. В сравнение с предишния съвет партията добавя един мандат.

С най- малко съветници – трима остава "Кауза Пловдив". Освен Георги Титюков в листата влизат Константин Георгиев и Едуард Сарафян, които печелят също пореден мандат като съветници. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започват проучвания на некропола под Бетонния мост

Започва проучване на откритата археология под Бетонния мост, реши междуведомствената комисия, изпратена на място. Предстои министърът на културата да формира екип от специалисти, които да работят на обекта.  Археологът Петър Зидаров, който бе на място от самото разкриване на археологическите находки обясни, че става дума за римски некропол от края..

публикувано на 08.07.24 в 13:08

Пожар изпепели 12 декара ниви край Оборище

Необезопасена стопанска техника причини пожар в зърнен блок край панагюрското село Оборище. 12 декара насаждания изгоряха в пламъците.  В хода на разследването е установено,  че огънят е тръгнал от неизправност при бораване с косачка в съседен блок. По случая се води досъдебно производство.  Възникналият пожар е повод от пожарната отново да..

публикувано на 08.07.24 в 12:43

Пак "препънаха" ремонта на кино "Космос"

Два дни преди да изтече срокът за подаване на оферти за обновяването на кино „Космос“ и постранството около него, обществената поръчка беше спряна. Първоначално процедурата беше стопирана на 11-ти юни заради жалба в КЗК. На 27-ми юни обаче Комисията отхвърли искането за спиране на поръчката, а община Пловдив удължи до 10-ти юли срокът за..

публикувано на 08.07.24 в 12:36

Делото срещу близнаците Динкови продължава на 10 септември

На 10 септември ще продължи гледането на делото срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени в помагачество на 32-годишния Рангел Бизюрев и лично укривателство при убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 21 юли миналата година. Съдът реши братята на останат в ареста. На днешното заседание на Районния съд бяха изслушани експертизите на..

обновено на 08.07.24 в 11:28

Червен код за опасност от пожари

В 7 области на Северна България и 9 на Южна е обявен червен код за опасност от пожари. Предупреждението е заради продължаващото горещо и сухо време и обхваща и областите Пловдив и Пазарджик.  Червеният код показва, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, които са трудни за овладяване.  В Пловдивско вчера пожарникари гасиха..

публикувано на 08.07.24 в 08:26