Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа подписка за нови детски площадки в Централен

Продължаваме да ви представяме новите кметове в седмицата след балотажите. Най-големият пловдивски район има нов кмет. 

Досега общински съветник от ГЕРБ, в предишния мандат Георги Стаменов ще управлява в следващите 4 години - "Централен". 

Той победи с 283 гласа на балотажа Георги Титюков, кмет на района след Райна Петрова. За визията, за новите проекти, за посоката на обновяване на градската среда и пазенето на историята, ще разговаряме с новия пряко избран кмет.

Георги Стаменов посочи, че вече е получил подписка от 75 майки от район "Централен". Те са декрарирали, че искат изграждане на нова детска площадка в района на млечната кухня до УХТ.

Той обеща да създаде работна група, която да минава из целия район и да описва състоянието на инфраструктура и паркови площи.

Р. П.: Това, което вие записахте във вашите обещания пред избирателите – кое ви се иска да бъде акцент на това управление, г-н Стаменов?

Георги Стаменов: Като акцент на управлението бих казал, че облагородяването на междублоковите пространства, ще направя всичко възможно поне отчасти да реша проблема с паркирането. Знаете, в Централен това е огромен проблем, тъй като има прекалено много автомобили за инфраструктурата, с която разполага района. Ще търсим различни варианти и там, където има възможност за създаване на нови паркоместа ще бъдат направени. Друг акцент в управлението е зелените площи, както и детските площадки. Вчера имах среща с майки, които в подписка, над 75  жени, искат изграждане но нова площадка близо до една от млечните кухни, близо до ВИХВП, жените искат парка, който е близо до млечната кухня да бъде реновиран с детски катерушки, за да може в топлите месеци през годината след като вземат храната на децата да могат както те да почиват, така и да си хранят децата и да има един кът за почивка. В този мандат беше изграден един стрийт фитнес, пейките бяха оправени, но въпреки всичко изискванията на нашите съграждани са по-високи, което вчера ми го декларираха с подписка. Смятам, че ще успеем да удовлетворим тези техни изисквания.

Р. П.: Тук трябва да кажем, че тук всичко, което има да изпълнявате декларирахте, че ще направите специална работна група. Каква ще бъде тази работна група?

Г. С.: Искам да има една постоянна работна група, която да е на обходи и да знае както състоянието на зелената система, така и на инфраструктурата, визирайки тротоари и пътни настилки, защото има на много места тротоари, където липсват една или две плочки и при липсата една или две плочки, първо, точно там ще се спъне човек, второ, и чисто визуално е отвратително. Смятам, че една такава група минава и има реална представа къде и какво е състоянието на инфраструктурата и такива дребни нещица бъдат коригирани по възможно най-бързия начин ще бъде много добре.

Р. П.: Пловдивчани най-осезаемо разбират как се променя Пловдив точно в центъра. Тук очакваме да стартират едни много големи, крупни ремонти на булевардите „Шести септември” и на „Руски”. Имате ли информация кога?

Г. С.: Булевард „Руски” ще стартира, когато свърши бул. „Васил Априлов”. Знаете, преди двайсетина дни беше направена първа копка, но тъй като и ако двете артерии едновременно бъдат затворени това ще доведе до пълен хаос в трафика. Затова, когато се направи единия булевард тогава ще може да се пренасочи трафикът по него и съответно да се започне бул. „Руски”. Има уредено финансиране за бул. „Северен” и ще се търси финансиране за бул. „Шести септември” в частта му в район „Източен”.

Р. П.: Това не е ли част от големия заем?

Г. С.: Да, това е част от заема, а бул. „Васил Априлов” е с целево финансиране от държавата. Има много проекти, които голямата община е започнала.

Р. П.: Кои, кои, г-н Стаменов? Освен инфраструктурата какво конкретно за район „Централен”?

Г. С.: За район „Централен” – трябва да се направи Голямата базилика. Това е  изключително важен проект.

Г. С.: Площад „Централен” – той също ще бъде направен, там са изкупени авторските права от фирмата, която спечели конкурса, това са проекти, заложени в голяма община, те ще направят съответните процедури, за да се проектират и съответно да бъде изграден целия площад, както и да бъдат експонирани всички археологически находки.

Р. П.: След това?

Г. С.: Има проекти за пробив под гарата да мине булевардът.

Р. П.: Това също е голям инфраструктурен проект.

Г. С.: Има голям проект за повдигане на же пе линията на бул. „Копривщица” – това ще отпуши трафика, който пресича самата же пе линия, а и ще създаде места отдолу за паркиране. Като проектна готовност община Пловдив я има, кандидатства по различни проекти, да сме живи и здрави с желанието и възможностите на екипа на г-н Тотев смятам, че тези проекти ще бъдат реализирани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24