Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият министър не може и не трябва да прави реформа в МВР

Мащабно недоволство сред служителите на МВР предизвика решението на финансовия министър Владислав Горанов да ореже част от привилегиите и социалните придобивки на полицаите. Напрежението прераства в протестни акции в цялата страна, а повод са промените, заложени проектобюджета за 2016- та година, където са предвидени по-малко средства за сектор "Сигурност", в т.ч. и намаляване от 20-те заплати на напускащите МВР.

За готвените финансови промените в системата коментар по темата търсим от Емануил Йорданов - бивш министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов.

Безпрецедентен бунт на полицаите, поредна кризисна ситуация в държавата, правителството като, че ли изглежда безсилно. Вашият коментар?

Емануил Йорданов: Не бих казал безпрецедентен бунт. Все пак вълненията сред полицаите и техните протести датират от години. Мисля, че началото беше по времето на тройната коалиция. И за целия този период диалогът между съответните ръководства на министерството и представителите на служителите очевидно не е на необходимото ниво и няма необходимата чуваемост. Но това, което се случва през последните дни просто премина всички  граници и странното е, че министър-председателят е оставил министъра на финансите да го вкарва в някаква безумна и безсмислена битка със съдебната власт, със служителите на МВР – нещо, от което никой не може да спечели.

Р. П.: Докъде ще стигне според вас протестът на служителите в системата – на сигурността, не само на МВР, защото протестират и други служители?

Е. Й.: Предполагам, че ще има някакъв ход назад от страна на управляващите и може би ще се съобразят поне донякъде с исканията на служителите на МВР, но в крайна сметка за всички ни е ясно, че трябва да се върви в определена посока, че в сектора със сигурност са необходими реформи, необходими са и съкращения и съответно един много по - прецизен преглед на щатове и длъжности.

Р. .П.: Разбирам ви, но смятате ли, че реформата в МВР ще се случи все пак, защото тя дълги години е отлагана? Не доведе ли това отлагане точно на тези промени в системата до тези протести и до това, което се случи снощи? Днес се очаква над 20 хиляди полицаи отново да излязат на протест.

Е. Й.: За отлагане на реформи не бих говорил. По-скоро има една непоследователност. Нека си припомним, че по време на тройната коалиция имаше две реформи в МВР, провеждани от двама различни министри и тези реформи си противоречаха една на друга. Няма някаква ясно посока, по която да се развива министерството, няма ясна идея за това, което трябва да се случи. Просто стигнахме до там, че министърът на финансите се отнася към бюджета на сектора сигурност като към бюджета на едно семейство – днес няма да купим сирене, утре кашкавал.

Р. П.: Но този бюджет не се ли нуждае от рационализиране все пак?

Е. Й.: Разбира се, че се нуждае, но не по този начин. Виждате, че всичко става на тъмно и много рязко, за кратко време, без да има някакъв нормален диалог със служителите и накрая излиза министърът на финансите и казва „Ние не го обявихме по-рано, защото имаше избори.” Много се извинявам, но избори има и догодина, след това пак ще има избори, така че аргументът с изборите не може да бъде използван.

Аз съм сигурен в едно – министърът на финансите не е човекът, който може и трябва да прави реформа в МВР.

Р. П.: Кой трябва да я направи?

Е. Й.: Още повече, че той трябва да има едни нормален диалог не само с министъра на вътрешните работи, а и с всичките си колеги, защото това, което се случва в момента злепоставя министър Бъчварова.

Р. П.: Която вчера като, че ли би отбой?

Е. Й.: Не й завиждам за ситуацията, в която е поставена, защото на практика тя е между чука и наковалнята – от едната страна са служителите, които имат своите основателни искания, от другата страна се появява министърът на финансите, който в ултимативен стил казва – правят се съкращения и толкова, без обаче да мисли за това как може да бъде постигнат искания от него резултат и ако се действа по този начин какви ще бъдат последиците и за системата, и за управлението като цяло.

Р. П.: Не са ли вързани ръцете на управляващите в момента за решаване на този казус?

Е. Й.: Ръцете на управляващите няма как да са вързани – в тях е хлябът, в тях е и ножът. Тук има нужда от едно сериозно мислене, смелост, решителност и не на последно място компетентност.

Никой не трябва да забравя, че всички хора, които в момента работят в системата на МВР са започнали работа там при едни определени условия и в крайна сметка те приемат този ангажимент именно заради условията, които са им били предложени. Дори, когато гледаме репортажите от протестите хората си казват „ние имаме заеми към банки”, ако всичко, което се говори сега бъде направено, няма как да обслужваме тези заеми, т. е. те са си направили сметката при едни условия и изведнъж се появява някой, който им казва „А, вие не сте разбрали нещата.”

Р. П.: Т. е. ако има промени то трябва да бъдат при тези, които сега постъпват в системата служители на МВР.

............

Цялото интервю с Емануил Йорданов можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Форум "Световно образование" идва в Пловдив на 6 октомври

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година.  Какво ново и къде на образователната карта на ЕС се появяват скрити възможности, говорим с  Николай Христанов , от "Интеграл", те са инициаторите на форум "Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще..

публикувано на 02.10.24 в 10:39

111 кандидат-депутати се борят за 4 места от Смолянска област

В предаването "Точно днес" на Радио Пловдив Таня Светлинова , говорител на РИК – Смолян, съобщи, че са регистрирали  111 кандидати за народни представители от 27 партии и коалиции. Те ще се борят за 4 депутатски места от 22-ри МИР - Смолян.  Този път имаме по-малко кандидати, на предишните избори регистрирахме 130 кандидати, каза Светлинова...

публикувано на 02.10.24 в 08:23

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25