Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът доказва, че реформата в МВР е крайно наложителна

Полицаите имат право да бъдат недоволни, затова защото за реформи в МВР само се говори, а не те така и не се правят от много години досега, заяви в интервю за Радио Пловдив Николай Радулов, експерт по сигурността и бивш главен секретар на МВР.

Скрито и без участие на профсъюзите ръководството на МВР изненада хората с мерки, които не бих определил като реформа. Не е реформа да намалиш заплатата на някого.

Виждаме хората на улиците заради стъкмистиката. Затова обаче са хората, които ръководят МВР. Ако не си си свършил работата трябва да бъдеш наказан, уволнен ... Но ръководствата по места, водени от кариерни щения и мечти се опитват да внушат на служителите, че колкото по-малко случаи отчиташ, толкова по-добре ще е за всички в системата. А това е като гангрена, тя разрушава и убива доверието, категоричен е Радулов.

Сега се опитват да настройват хората срещу полицаите, но трябва да се разбере, че на тях не им се дава възможност да работят.

Мога да описвам до безкрайност невероятните условия на работа, на които служителите са жертва. А техните началници им дават работа проформа.

Средствата, които им се дават при пенсиониране са необходими за адаптацията им в обществото. Твърде често тези пари се бавят дълго, но коренът на това, което се случва, е в лошото управление на МВР. Това, за съжаление, се отнася за целия сектор „Сигурност“ – армия, разузнаване и т.н.

Реформата трябва да се случи, защото така наречените „чантаджии“ са близо една четвърт, даже една трета, от работещите в МВР, заяви Никола Радулов.

Проблемите с финансирането ще бъдат решени, ако половината от тези чиновници бъдат съкратени. Така ще дойдат близо 200 милиона лева в системата, които ще помогнат на системата да работи нормално, уверен е експертът.

Безспорно в полицията има и хора, коти бият и ритат протестиращи, държат се лошо и неподобаващо, но такива случаи има и в други гилдии. Трябва да се даде възможност на хората, които искат да работят, и то да работят добре.

Затова структурната реформа е крайно наложителна. Тя може да бъде извършена за година – две, по-спокойно и без тежки драми и противопоставяне. За това е необходима обаче политическа воля, но всички партии твърдят, че я имат, заключи експертът по сигурността Никола Радулов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24