Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Савина Петкова е председател на Общинския съвет, Зико - областен управител

| обновено на 05.11.15 в 19:08

Новият председател на ОбС на Пловдив се казва Савина Петкова. 44 от общо 50 - те нови съветника, присъствали на учредителното заседание на новия градския парламент в зала „Съединение“ в Историческия музей дадоха гласа си за 47- годишната юристка, издигната от  коалиция „Здравко Димитров – Да решаваме заедно”. 

Въпреки, че до последно Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ беше считана за фаворит за поста, Савина Петкова, която пък беше част от общинския екип по време на кметуването на бившия градоначалник Славчо Атанасов и неформално подкрепяше неговата канидатура за кмет на Пловдив на проведените местни избори събра почти пълното мнозинството на гласовете на новите общински съветници. 

Изборът на юристката от РБ беше изненада за мнозина предвид факта, че на проведените вчера политически консултации с партиите в Общинския съвет, които биха участвали в управляващото мнозинство, лидерът на ГЕРБ в Пловдив и настоящ кмет Иван Тотев предложи на „Съюз за Пловдив“ да номинира за председател на Общинския съвет  Каназирева.

СнимкаИ последва днешния обрат –  старейшините с мнозинство чрез таен вот подкрепиха за поста председател на ОбС представителя на коалиция „Здравко Димитров – Да решаваме заедно”. Гласуването показа, че Савина Петкова събра доверието на всички останали политически партии в ОбС – ГЕРБ, Реформаторите, БСП, ПФ, "Кауза Пловдив" и земеделците от "Ал. Стамболийски" без 6 - та съветници на "Съюз за Пловдив". 

Изборът беше обявен от председателя на комисията за избор на председател на Общинския съвет Ани Лафчиева, а думата й бе дадена от общинския съветник с най-дълъг житейски опит - доктор Лилия Учкунова, която председателстваше първото заседание на местния парламент. Преди това от две парламентарни групи в Общинския съвет направиха предложения за председател на местния парламент - от "Съюз за Пловдив" номинираха Дани Каназирева, а от коалиция "Здравко Димитров - Да решаваме заедно" - Савина Петкова.

Минути преди избора на Савина Петкова да бъде официално оповестен, самата Дани Каназирева без никакъв коментар напусна заедно с екипа съветници зала "Съединение" на Историческия музей.

Малко след това, приключи и първото тържествено заседание на местния парламент. Изключително лаконично новият председател на ОбС Савина Петкова заяви, че ще работи с всички политически сили в местния парламент, като отрече да е била част от преговори в последния момент. Според  Пепа Деведжиева от РБ, работата на новия общински съвет ще бъде градивна и успешна за Пловдив.

СнимкаКметът и лидер на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев заяви, че колкото и да противоречи избора на Савина Петкова за председател на ОбС с призива на ПП ГЕРБ, от партията на Бойко Борисов ще се съобразят с решението на общинските съветници.

На въпрос дали съветниците от ГЕРБ не са се вслушали в неговия призив да подкрепят за председателския пост Дани Каназирева, краткият отговор на Тотев беше такъв: 

"Политическата подкрепа е призив, но всеки застава пред урните сам със себе си и съвестта си". 

За договорки между политическите сили в местния парламент в последния момент отрече да знае и съветникът от ПФ Слави Георгиев, който подчерта, че с избора на новия председател ОбС ще бъде доста по - независим в сравение с предишния мандат.

Избирането на лидера на пловдивската структура на "Движение България на гражданите" Савина Петкова за съветник номер едно изненада и не стигналия до балотаж в кметските избори Здравко Димитров, подкрепен от РБ. Той потвърди за Радио Пловдив, че е новият областен управител на Пловдив, а указът ще бъде издаден от Министерски съвет на заседанието следващата сряда. Димитров подчерта още, че този кметски мандат е много важен за града и РБ ще подрепи съставянето на мнозинство в ОбС на Пловдив.  

Тържественото заседание на новия местен парламент продължи 2 часа и препълни знаковата зала "Съединение", където някога е заседавало събранието на Източна Румелия. Новоизбраният кмет на Пловдив Иван Тотев, кметовете на шестте пловдивски района и членовете на Общинския съвет положиха тържествено клетва. Отсъстваше само един от старейшините -  Иван Вучков от ГЕРБ. Приветствия поднесоха бившият съветник номер едно арх. Илко Николов, както и съветникът с най-голям опит в общинския съвет Николай Радев от БСП. Традиционно беше прочетен и поздравителен адрес от регионалната колегия Пловдив на българския лекарски съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пламнали треви до помпена станция "Север" задимиха града

Три противопожарни екипа гасят пламнали сухи треви близо до помпена станция на Рогошко шосе в Пловдив.  Гъсти облаци дим се издигат нависоко и се виждат от всички точки на града, кото задимяването в северните части на града е най- сериозно. Гъстият дим е видим и от центъра на града.  Засега няма данни за обгазяване на района и опасност за..

обновено на 25.06.24 в 17:08

Ден първи с променени жп маршрути в Пловдив - нова гара и изненадани пътници

От днес влаковете от Пловдив за Асеновград и южните направления на страната тръгвата не от Централна жп гара, а от временна спирка при прелеза на Сточна гара. Спирането на отсечката от Централна гара до т.нар. спирка Пловдив изток се налага заради затварянето на Бетонния мост.  В първия ден с променени железопътни маршрути билети се..

обновено на 25.06.24 в 17:04

Две села от Пловдивско минаха на воден режим

Две села от Пловдивска област и ниската зони в Перущица минаха на воден режим заради високите температури и продължителното засушаване. Климатичните изменения са довели до намаляване дебита на водата в кладенци. Вода в долния край на хисарското село Кръстевич ще има само сутрин от 6 до 10 часа, а в горния край от 18 до 22 часа. Режим на водата..

обновено на 25.06.24 в 17:01

Задържаха изнудвач, рекетирал свой познат

25-годишен криминално проявен пловдивчанин изнудвал в продължение на година и половина 22-годишен свой познат, съобщиха от полицията.  По-младият мъж станал свидетел на кражба на мобилен телефон от дете в парк в пловдивския район „Южен“. Изнудвачът го обвинил, че той е извършил кражбата на телефона и за да не го издаде, поискал от него месечна такса..

публикувано на 25.06.24 в 15:23

Ново покушение срещу градски автобус, отново в ж.р "Тракия"

Задържаха млад пловдивчанин за умишлено увреждане на автобус от градския транспорт на Пловдив. От полицията съобщиха, че на 16 юни в жк „Тракия“, след слизане от рейса пътник хвърлил камък и счупил страничното стъкло. Вандалът бил във видимо неадекватно състояние, а докато автобусът се движел, се държал агресивно и обиждал шофьора. По случая е..

публикувано на 25.06.24 в 13:35